fbpx

Növényvédelmi teendők a gyümölcsösben esők után

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 30.

Zsigó György aktuális növényvédelmi felhívásában a gombás betegségek erősödésére figyelmeztet. Még támad a dióburok-fúrólégy is, az első nyüvek már a dió héja alatt tevékenykednek.

Alma, körte

A kései érésű almában, körtében az esős időjárás felerősítheti a gyümölcsök moníliás és varas fertőzését, int a szakember. A levelek is veszélyben vannak a varasodástól és még a lisztharmattól is. Ezért a kalciumtartalmú lombtrágyák mellé varasodás elleni gombaölőket is be kell keverni a permetlébe. Még a molyok is rajzanak, párzanak, tojást raknak és a kikelő hernyók még megrághatják a termést, utat nyitva ezzel a moníliának. A monília ellen a réztartalmú készítmények a megfelelők, de pl. a ciprodinil és a metoram hatóanyagokból is készítettek III. kategóriás gombaölőket.

varas alma
Az eső felgyorsítja a betegség terjedését (fotó: Horizont Média)

Szőlő

Talán leginkább a szőlőre kell figyelnünk. Az elmúlt napokban a nagy forróság megakadályozta a szürkepenész (botritisz) terjedését, de a hűvösebb és csapadékos napok kedvezhetnek a gombának. Ellene a III. kategóriás gombaölők: ciprodinil (é.v.i.: 14 nap), fludioxonil (é.v.i.: borszőlő: 21 nap, csemegeszőlő: 35 nap), fenhexamid (é.v.i.: csemegeszőlő: 7 nap, borszőlő: 14 nap), boszkalid (é.v.i.: 28 nap), fenpirazamid (é.v.i.: borszőlő: 21 nap, csemegeszőlő: 14 nap), izofetamid (é.v.i.: 21 nap) hatóanyag. A piraklostrobin + metiram (é.v.i.: 35 nap) és az azoxistrobin (é.v.i.: 7 nap) hatóanyagúakból gyártott egyes készítmények egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezettek.

botritisz
Szürkepenész (botritisz) (forrás: Zsigó György)

Dió

A dióburok-fúrólégy is rajzik. A diófa permetezésekor tapadásfokozó adalékot is használni kell. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször is védekezni kell. A felszívódó acetamipridből és a kontakt lambda-cihalotrinból készült készítmények között is vannak engedélyezettek. Az acetamipridet tartalmazó rovarölővel 14 napos szünetekkel és max. 3 alkalommal lehet permetezni. A kontakt lambda-cihalotrin esetében is max. 3 permetezés engedélyezett évente, mely kezelésenként csak néhány napos védelmet biztosít. Jó hír, hogy az egyik klorantraniliprolt tartalmazó készítmény engedélyében idén már a dió is szerepel, ámde a dióban maximum 2 alkalommal használható (21 nap é.v.i.).

dióburok-fúrólégy
Sajnos, már benne vannak a dió gyümölcshúsában (fotó: Horizont Média)

Feketedhetnek a szemek az aszálytól és a baktériumok fertőzésétől is. A réztartalmú gombaölők engedélyezettek ellenük, melyek egyben a levélfoltosságot okozó gnomónia gomba ellen is hatásosak.

A szakember arra int, hogy a letermett csonthéjasok kondícióját is érdemes lombtrágyával és gombaölő szerrel javítani.