fbpx

Lombtrágya virágzás idején? A termés 40-50%-a múlhat rajta!

Írta: - 2022 június 24. -Hirdetés

Extrém időjárás miatt megkésett vetések, szárazság miatt a talajból nem vagy csak nehezen felvehető tápelemek. A jelenlegi nitrogénárak mellett kulcskérdés a szakszerű lombtrágya-kijuttatás a szántóföldi kultúrákban is. A kártevők térnyerése, valamint a szinte már menetrendszerű aszályos időszakok miatt ma a nyereséghez nem elég néhány növényvédőszeres kezelés ezekben a kultúrában sem. Az elmúlt időszak extrém aszályai, valamint a járvány- és háborús helyzet okozta inputanyag-drágulás együttesen azonban olyan kihívásokat jelentenek, melyek miatt a nyereséges termesztéshez érdemes változtatni a megszokott gyakorlaton.

Amelyik termelő már zárt szezont bő terméssel, megerősítheti: a hozam kulcsa a szántóföldi kultúrákban is a jól időzített, oksági alapon végzett folyamatos tápelempótlás a kezdeti fejlődéstől, a kötődésen át az érésig. Az egyre hosszabb, visszatérő csapadékmentes időszakok miatt hiába töltöttük fel NPK-val, mikroelemekkel a talajt, azok a napraforgó tápanyagigényét nem tudják kielégíteni. Csapadék hiányában a gyökérzeten keresztüli tápanyagfelvétel időszakosan gátolt. Amennyiben mennyiség és minőség terén egyaránt csúcstermés a célunk, a harmonikus, folyamatos tápelempótlás elengedhetetlen. Ehhez a levéltrágyák alkalmazása jelenti a leggyorsabb megoldást, ráadásul a segítségükkel a talajproblémák dacára érhetünk el kiegyensúlyozott termést a táblákon.

Az intenzív növénytermesztés tápelemhiányból fakadó problémáit szerencsére gyorsan és könnyedén kiküszöbölhetjük, ha megszokások helyett innovatív lombtrágyákat választunk termesztéstechnológiánkba. A környezeti stressz ugyanis akár 40-50%-kal is visszavetheti a termést, így az állomány erősítésére érdemes olyan lombtrágyát bevetni, mint az ICL Agroleaf Power, amely megfelelően alkalmazva maradéktalanul kiszolgálja a növények tápanyagigényét.

Miért? A célzott, levélzeten keresztül végzett tápanyag-visszapótlás költséghatékonyan átlendítheti a növényt a holtponton. Az Agroleaf Power kijuttatásával nemcsak mennyiséget, a minőséget és a termésbiztonságot növelhetjük, de levélen keresztüli gyors felszívódásuk az állományokat képessé teszik az időszakos légköri aszályok jelentette stressz könnyebb átvészelésére is.

Jobb fertilitás, jobb kötődés, több bevétel a gazdának: szántóföldi lombtrágyázás ICL Agroleaf Powerrel!

A tapasztalt gazdák megerősítik, a növények fejlődése során már korán eldől, hogy mennyi és milyen minőségű termés várható. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy mindez csupán elszalasztott lehetőség marad, ha nem ügyelünk a termésbiztonságra! Számtalan kutatás és kísérlet is igazolta ugyanis, hogy a növény virágzás idején reagál legérzékenyebben a vízhiányra. A környezeti stressz hatására csökken, késik a virágzatok kialakulása, csökken a pollen termékenyítő és életképessége. Komoly kitettség esetén mindez a szemek elhalásához vezethet – embrióabortáláshoz, ahogy a szaknyelv fogalmaz. Mindez az 1970-es évektől jól dokumentált kísérleti eredmények szerint a termésnél 40-50%-os csökkenést is okozhat, így érdemes határozott lépéseket tenni a megelőzés érdekében. 

Mivel a kártevők és kórokozók támadásai miatt egyre több helyen amúgy is sor kerül a virágzás körüli rovarölő kezelésekre, érdemes ezt kombinálni egy, a növény adott fejlődési fázisához hangolt lombtrágyakezeléssel. Az ekkor kijuttatott nitrogént, káliumot, foszfort és mikroelemeket ugyanis még aktívan be tudja építeni, tehát a fejlett levélzeten át jól hasznosuló lombtrágyának hála, költséghatékonyan képes „megugrasztani” az állományt.

„Az Agroleaf Power lombtrágyákkal nemcsak a pillanatnyi tápelemszükségletét szolgálhatjuk ki a szójának, de segíthetjük a kötöttebb tápelemformák hasznosulását is a talajból. A növények így több tápanyagot tudnak termésképzésre fordítani, a terméstöbblet pedig mindig jó hír a gazda pénztárcájának” – mondja az az ICL magyarországi Area Sales Managere, Rácz Gábor.

„Fontos: a kezelés csak magas tápanyagtartalmú, hosszú tartamhatású, növényvédőszerekkel kifogástalanul keverhető lombtrágyával lehet sikeres!”

– hangsúlyozza Rácz Gábor. – A növény immunrendszere nem különbözik a sajátunktól abban a tekintetben, hogy sokkal jobban ellenáll a környezeti kihívásoknak, betegségeknek, ha helyes táplálással ideális kondícióban tartjuk. Az ICL Agroleaf Power lombtrágyákat ennek szellemében alkották meg. Ezek közül az Agroleaf Power (31-11-11+mikroelemek) karbamiddal készülő változata a virágzás előtti időszakban szavatolja a kiegyensúlyozott fejlődést, míg a virágzástól az Agroleaf Power Total (20-20-20+mikroelemek) alkalmazása egyértelmű pozitívumokat hozott a magyar gazdálkodóknak is. Amennyiben a termelőnek gondja volt rá, hogy a talajvizsgálati eredményeknek megfelelően a talajok alaptrágyázása jó minőségben megtörténjen, az ICL lombtrágyákkal akár 10-15%-os terméstöbblet is elérhető. A virágzás idején ehhez az Agroleaf Power Total lombtrágya a benne található adalékanyagokkal növeli a pollentermékenyítő képességét és a bibeszálak receptivitását, több időt hagyva ezzel a beporzóknak a megtermékenyítésre. A javuló kötődés előnyeit pedig nem kell túlmagyarázni a termelőknek, az aratás után a pénztárcájukon mérhető a különbség” – vallja Rácz Gábor szakértő, aki szaktanácsadással, komplett termesztéstechnológiai csomagjavaslatokkal is segíti a gazdálkodókat az ICL műtrágyákhoz kapcsolódóan.

Az egyedülálló hatékonyság kulcsa az Agroleaf Power lombtrágyáknál: M-77 kelátcsomag plusz hosszú hatástartam

Az Agroleaf Power lombtrágyák többet nyújtanak a piacon található más, vízben oldódó versenytársaknál termelőknek. A prémium minőségű granulált termékeket ugyanis több innovatív kiegészítéssel látták el, hogy minden növénykultúra számára gyorsan felvehető és hasznosuló választ adjanak a környezeti stresszekre.

Ezek közül az M-77 formula egy komplett, kelatizált mikroelemcsomag bórral, rézzel, cinkkel, vassal, mangánnal és molibdénnel. Aktiváló anyagai segítségével gyorsítja és segíti a tápanyagfelvételt, funkcionális elemei javítják a tápanyaghasznosulást, elérhetővé teszik a kötött tápelemeket a gyökérzónában. A termékekben található ICL Double Power Impact technológia mindezt extra tartamhatással egészíti ki, amit a fotoszintetikus folyamatok serkentésével ér el. A DPI-vel különösen a nitrogén és a foszfor hasznosul hatékonyabban, míg a tápanyagok hosszabb ideig maradnak elérhetőek a növények számára

Javasolt lombtrágya-összetételek:

  • ICL Agroleaf Power 31-11-11+TE 3-5 kg/ha dózisban, 0,5-2% koncentrációban, vegetatív fázisban
  • Virágzáskor ICL Agroleaf Power Total (20-20-20+TE) dózisa 4-5 kg/ha, 0,5-2% koncentrációban, az ideális hatékonyságért kétszeri kijuttatás javasolt.
  • Kalciumpótlásra az Agroleaf Power Calcium (11-5-19+9CaO+2.5MgO+TE) javasolt dózisa 3-5 kg/ha 0,5-2% koncentrációban, 7-10 napos gyakorisággal alkalmazva a betakarításig

Rácz Gábor az ICL termékek kapcsán kiemeli, ezek eredményességét Magyarországon folyamatos kísérletekkel ellenőrzik. „Folyamatosan végezzük itthon a kisparcellás és üzemi kísérleteket az ICL termékeivel mind szántóföldi, mind zöldség- és gyümölcskultúrákban. A portfóliónkban kizárólag igazolt hatékonyságú készítmények érhetőek el, ezeket mindig korrekt árakon tudjuk biztosítani a termelőknek viszonteladó partnereinken keresztül.”

Ezekre figyeljünk a növényvédőszerekkel közös kijuttatásnál ICL lombtrágyák esetén!

Az ICL lombtrágyákat nyugodtan kijuttathatjuk növényvédőszeres kezelésekkel egy menetben. Ez alól kivételt csak a magas réztartalmú gombaölő szerek képeznek, mivel ezek károsíthatják a hatásnövelő kelátcsomagot. A szükséges vízmennyiséget igazíthatjuk más növényvédőszerekéhez, hiszen az ICL szakértője szerint azok még 1,5-2%-os koncentrációnál sem okoznak perzseléses tüneteket. A felhasználásnál mindig kövessük a lombtrágyázásnál javasolt általános előírásokat, illetve végezzünk kis mennyiségben keverési és felhasználási próbát!

A világ egyik vezető műtrágyagyártójaként az ICL célja, hogy olyan termékeket kínáljon a termelőknek, amelyekkel kevesebb munkaórával is képesek nagyobb hozamot biztosítani szakszerű, oksági alapon végzett tápelempótlással. Az ICL termékek magyar szakértője szerint a kínált technológiákkal olyan plusz termés érhető el, amelyek a mostani piaci viszonyok között is reálissá teszik használatukat. Ha magyar viszonyokon tesztelt, csúcstechnológiás lombtrágyákkal tenné nyereségesebbé a termelőmunkát, bízza a feladatot az ICL lombtrágyákra!

Keresse Rácz Gábort, az ICL Area Sales Managerét a +3630 488 1479 telefonszámon!