fbpx

A repce kiváló tulajdonságai segítik a bioüzemanyag-gyártást

Írta: Sajtóközlemény - 2023 szeptember 22.

Az idei évben az élelmiszerek, a takarmány és üzemanyagok iránti kereslet globálisan továbbra is erős. Ez továbbra is arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy a terméshozamot növelő és megőrző technológiákra helyezzék a hangsúlyt. Az idei év előrejelzései alapján a gabona, az olajosmagvak kereslete jelentősen nő, és a bioüzemanyagok iránti igény nemcsak rekordot dönt, de 2024-ben várhatóan ismét növekedni fog ez a szegmens.

Virágzó repce
Itthon a repce a második helyet foglalja el az olajosnövény-kultúrákban (fotó: Corteva)

A biodízel évről évre megújuló erőforrásból származik

A bioüzemanyag-gyártás során a repcemagsajtolás után visszamaradt dara nagyon jól felhasználható a takarmányiparban, hiszen megfelelő fehérje- és rosttartalma miatt jól emészthető az állatok egy része számára. A repcéből kinyert olajat metanollal vagy etanollal átészterezve teszik alkalmassá fosszilis hajtóanyagok helyettesítésére, vagy azokkal történő összekeverésére. A biodízel alkalmazásának előnye, hogy alapanyagai évről évre megújuló erőforrásból származnak.

Európában az éghajlati viszonyok miatt a repce- és napraforgóolaj a bioüzemanyagok fő forrása. A repce-bioüzemanyag iparban történt felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. Alacsony dermedési pontja révén a repceolaj kiváló üzemanyag-alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban is.

A repce termesztése tavaly kismértékben visszaszorult

Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajosnövény-kultúrákban hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal 2022. júniusi jelentése szerint az olajos magvú növények közül a repce termesztése tavaly kismértékben visszaszorult: 209 ezer hektáros területe 52 ezer hektárral kisebb volt az egy évvel korábbinál. Bár a repce vetésterülete az elmúlt években csökkent Magyarországon, számos felhasználási területe és a kereslet növekedése miatt a termelőknek érdemes bizalmat fektetni ebbe a növénybe.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat legújabb nemesítésű Pioneer® NextGen hibrid repcéi kiemelt fontossággal bírnak, jelentős mérföldkőnek tekinthetőek a vállalat életében. A kiemelkedő pergésellenállás, az erőteljes őszi fejlődés és gyors tavaszi újraindulás, valamint a továbbfejlesztett fóma-ellenállás biztosítja a gazdák számára, hogy az ősszel elvetett magok jövedelmező termést fognak hozni a következő évben.

A megfelelő vetőmagválasztás hozzájárul a sikeres termesztéshez

Az őszi időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a káposztarepce megfelelő védelmére a kártevőkkel és kórokozókkal szemben. A hagyományos repcetermesztő régiókban szűk vetésváltási fordulók esetén a repce gyakran visszakerül az adott termőterületre, ami előtérbe helyezi a kórokozók-kártevők elleni hatékony védelem fontosságát. A Corteva Metkon gombaölő szere kettős – regulátor és gombaölő – hatásával, metkonazol hatóanyag-tartalmával kiemelkedően látványos hatást eredményez a növekedésszabályozás mellett a fómás levélfoltosság ellen is.

A Corteva globális vetőmagmárkájaként, a Pioneer® továbbra is az iparág egyik legsikeresebb és legismertebb márkája, és a vállalat portfóliójában található új generációs NextGen hibridek a vállalat kiváló káposztarepce-nemesítési programját dicsérik. A megfelelő vetőmagválasztás és a káposztarepce növényvédelmi technológiáinak alkalmazása együttesen hozzájárul a maximális hozamokhoz és a magyar gazdák 2024-es sikereihez.

Sólyom János
vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience