fbpx

Miért kell kazah lenmagot venniük a lengyeleknek?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 07.

Az EU évente 800 ezer – egymillió tonna lenmagot importál. A beszállítók köre 10 év alatt teljesen átalakult. Elgondolkodtató, hogy Lengyelország a világ egyik legnagyobb vásárlójának számít lenmagból, de Kazahsztánig kell nyúlnia a megfizethető áruért.

lenmag
Tonnája 300-400 ezer forint (forrás: roughandreadywholefoods.co.uk)

Az európai lenmagtermelés nagyjából 200 ezer tonnára tehető, és nagyjából ennyi a közösség exportja is. A nettó importigény 500-700 ezer tonna körül alakul, aminek a felét Belgium veszi fel. A legnagyobb európai termelő Franciaország, de jönnek fel a lengyelek is. Ennek ellenére lengyel barátaink még mindig a legnagyobb importőrök közé tartoznak az EU-ban. De lássuk, kik a világ legnagyobb szereplői ezen apró olajmag piacán!

Kanada leszálló ágban

2022-ben a világ lenmagexportja 1,9 millió tonna, pénzben kifejezve csaknem 1,6 milliárd dollár volt. Tíz évvel ezelőtt még csak 1,3 millió tonnára becsülték a világkereskedelembe kerülő lenmag mennyiségét. Az elmúlt évtizedben a globális export volumene évente átlagosan 5%-kal, pénzben kifejezve 7%-kal bővült.

A lenmag fő szállítói hagyományosan az Oroszország, Kazahsztán és Kanada, amelyek együttesen a világ lenmagexportjának mintegy 77%-át biztosították az elmúlt 10 évben. Ezalatt a piaci erőviszonyok teljesen átrendeződtek a három ország között: Kanada részesedése 42%-ról 9%-ra csökkent, Oroszországé 23%-ról 42%-ra, Kazahsztáné pedig 11%-ról 28%-ra nőtt. Idén mintegy 700 ezer tonna lenmagot termelt Kazahsztán, 9%-kal kevesebbet, mint 2022-ben, ebből 600 ezer tonnát exportra bocsáthat. Oroszországban 1,2 millió tonnára becsülték a termést, míg Kanadában félmillió tonnára.

lenmag export
Kazahsztán igyekszik lépést tartani Oroszországgal a lenmag nemzetközi piacán (forrás: apk-inform.com)

Európai országok a legnagyobb importőrök között

A lenmag fő importőrei Kína, Belgium és az USA, ezek az országok a nemzetközi forgalomba kerülő árumennyiség mintegy 60 százalékát veszik fel. Feltűnően növekedett Kína részesedése a globális importból: az elmúlt évtizedben csaknem a három és félszeresére emelkedett az igényelt lenmag mennyisége. Ma már minden harmadik tonna lenmag Kínába érkezik. Ide a legrövidebb úton és a legolcsóbban nyilvánvalóan az orosz és a kazah áru jut el. Tavaly a kínai import 95 százalékát már ez a két ország biztosította. Míg 2020-ben a kazah kereskedők szállítottak több lenmagot Kínába, addig 2021-ben és 2022-ben az orosz árumennyiség mintegy háromszorosan múlta felül a kazah exportot.

Belgium piacáért még éles verseny folyik a két rivális között. (Kanada tavaly már csak 11%-kal részesült a beszállított árumennyiségből.) Az utóbbi három évben hol az oroszok, hol a kazahok tudtak pár tízezer tonnával több lenmagot szállítani Belgiumba, ahol ketten együtt nagyjából 350 ezer tonnás exporttal vannak jelen. Belgiumon kívül a lettek és a lengyelek vásárolják a legtöbb lenmagot keleti irányból. A németek, a hollandok és a norvégok szívesen vesznek igénybe más forrásokat is.

Mennyiért adják?

Októberben a kazah eladók 100-1000 tonnás tételekben, 500 euró/tonna áron kínálták a portékájukat, ami árfolyamtól függően 190-195 ezer forintnak felel meg. A magyar nagytermelők tonnánként 300-400 ezer forintos áron szeretnék eladni a lenmagot.

A len termesztéséről itt írtunk részletesen.