fbpx

Elszabadult a fokhagyma importja; lemondtunk a hazairól?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 30.

Hat év alatt a magyar fokhagyma területének harmada tűnt el a termelésből, importja pedig a két és félszeresére nőtt. A behozott áru mennyisége tavaly már hatszorosan múlta felül az exportét. Mondhatjuk, hogy a tavalyi egy extrém évjárat volt, de a számok egy irányba mutatnak, és nem sok jót jósolnak az ágazat számára.

fokhagyma
Kínai vagy magyar? (fotó: Horizont Média)

Kikopik a hazai termelésből?

Magyarországon a fokhagyma termőterülete és termése töretlenül csökkenő tendenciát mutat. Tavaly 815 hektárról 5,5 ezer tonna fokhagymát takarítottak be a gazdaságok, ami kevésnek számít, ugyanis az elmúlt öt évben 5,2–7,9 ezer tonna között szórt az összmennyiség. A növény területcsökkenése idén sem állt meg. A mintegy 800 hektár harmadával kevesebb, mint a 2018-ban feljegyzett 1250 hektár.

Külkereskedelmünk is egyre romló tendenciát mutat a KSH adatai szerint. Az export évente 400–700 tonna (főleg a szomszédos országokba), míg a behozatal 900-2500 tonna, jellemzően a triplája a kivitelnek, de tavaly már hatszorosan múlta felül azt. A tavaly importált fokhagymamennyiség két és félszer volt több, mint a 2018. évi – igaz, rendkívüli időjárási helyzetet élt át az ország. De, mint látjuk, a korábbi évek trendjébe illeszkedik a múlt évi adat.

fokhagyma terület import
Forrás: KSH

Drága termék

A fokhagyma nagybani piaci ára tavaly 63 százalékkal volt magasabb, mint 2018-ban, most Budapesten minőségtől függően 800-1300 forintot kérnek a kilójáért. Az AKI PÁIR adatai szerint a legtöbb zöldség 42. heti ára csak kis mértékben tér el a tavaly ilyenkori – már nagyon magas – árszinttől. Lényegesebb drágulást (15–30%) a gömb paradicsom tud felmutatni, amiért kilónként 700-800 forintot is elkérnek a Nagybani Piacon. Ezen kívül csak a sóska és egyes tökfélék drágultak mintegy 15 százalékkal. Lényegesebb, 15 százalék körüli árcsökkenést csak a spenót és a Golden alma esetében jegyeztek fel. A fokhagyma az árát tartó kategóriában van.

Kínára és Egyiptomra kell támaszkodni?

Maga Európa sem áll túl jól a fokhagymatermeléssel. Tavaly 400 ezer tonna fokhagyma termett az EU-ban, 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Idén ez is tovább csökken, mivel a terület is zsugorodott (-15%) és az évjárat sem volt szerencsés a fokhagyma számára: aszály és növényegészségügyi problémák is akadályozták a termésképzést. Becslések szerint egy átlagos szezonhoz képest 30-40 százalékkal is kevesebb lehet idén a fokhagyma az EU-ban.

A tavalyi, gyenge betakarítást idén az uniós import megugrása követte, így a közösség is nettó beszállítói pozícióba került, ami szokatlan jelenség. Kínából 20 százalékkal több (26,5 ezer tonna) áru érkezett, Egyiptomból 8,5 ezer tonna, Argentínából 3,4 ezer tonna. Egyiptom importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba fokhagymát. Az unió frissfokhagyma-kivitele főként az Egyesült Királyságba és az USA-ba irányul. Az unió belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország, valamint Hollandia értékesíti. Magyarországra főként az utóbbi exportált sok fokhagymát.

Lásd a témával kapcsolatos videónkat: