fbpx

Még olcsóbb lett a kínai fokhagyma, nő rá az igény

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 04.

Még a tavalyi készletek is nyomták a kínai piacot, amikor megérkezett az új termés. Nem Európa Kína legfontosabb fokhagymavásárlója, de az itteni piac számára most kapóra jön az olcsó ázsiai termék.

fokhagyma
Valami, ami nem drágult idén

Árudömping

2022 októberében Kína fokhagymaexportja 218 ezer tonna volt, ebből a friss vagy hűtött fokhagyma körülbelül 192 ezer tonna. Tavaly ilyenkor 178 ezer tonna fokhagyma hagyta el az ázsiai országot, a növekedés mintegy 8 százalékos. A dollárban mért exportbevétel azonban bő 17 százalékkal esett vissza. Ennek oka, hogy az értékesítési szezont még nagy tavalyi készletekkel kezdte Kína, amire rájött még egy idei kiváló termés is.

Bár Európában úgy érezzük, elönti a helyi piacot a kínai fokhagyma, az ázsiai kereskedők 8 legfontosabb célpiaca a szomszédos régiókban található: Indonézia, Vietnam, Malajzia, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Banglades, Pakisztán, Oroszország. A délkelet-ázsiai országokban, mint például Vietnam, Malajzia, Banglades, Mianmar, a kereslet 40-170%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nyugat-ázsiai régióban pedig 30-40%-kal.

Készletező hajlam

Több fokhagymát igényeltek Hollandiából is a kereskedők. Európában két tényező motiválja a keresletet: a magas inflációtól szenvedő régió hálás az alacsony idei árért. Másrészt továbbra is érezhető az aggódás a szállítások ütemezése miatt – tekintve a kiszámíthatatlan Covid-helyzetet Kínában –, így inkább előre készleteznek a vevők. A kínai kereskedők az alibaba.com-on most 0,3-0,7 dolláros áron kínálják az idei fokhagyma kilóját, de pucolva is elérhető legfeljebb másfél dollárért.

holland fokhagyma-kereskedelem
Forrás: statista.com

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Jön az egyiptomi fokhagyma, olcsóbb, mint a spanyol.