fbpx

Zajlik a kukoricahibridek betakarítása

Írta: Sajtóközlemény - 2023 szeptember 29.

Augusztusban kezdte meg a betakarítási szezont a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat. Négy országban, 9600 hektárnyi kukoricát aratnak le, melyet a vállalat legnagyobb európai vetőmagfeldolgozó üzemében, Szarvason dolgoznak fel. Az itt előállított hibrid vetőmagok részben a magyarországi piacot szolgálják ki, de 25 európai és Európán kívüli országba is exportálnak.

Corteva, Szarvasi Vetőmagüzem
A betakarított hibridkukorica feldolgozása (fotó: Corteva)

A Corteva Agriscience a világ egyik vezető vetőmag előállító vállalata

A cég a Pioneer közel egy évszázados tapasztalatára és tudására épít. A Pioneer volt az egyik első vállalat, amely 1926-ban hibrideket hozott forgalomba a világon. Erre a gazdag örökségre építve a vállalat azóta is a vetőmag szegmens élvonalában van, és a mezőgazdasági tudomány és technológia legújabb vívmányait ötvözve kiváló minőségű és nagy hozamú prémium vetőmagokat állít elő a gazdálkodók számára. A 16,5 millió dolláros zöldmezős beruházással épült szarvasi vetőmagüzem 1996-ban kezdte meg működését, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azóta is a legmodernebb technológiával felszerelve biztosítja a Pioneer® vetőmagok magas minőségét és elérhetőségét a gazdálkodók számára.

„Az agrárgazdaságban minden év más és izgalmas, különösen az, hogy milyen eredményekkel és hozamokkal zárhatjuk a szezont. Az ezévi időjárásnak és agronómusaink szakmai munkájának köszönhetően az eddigi eredmények jó szántóföldi terméshozamokat és jó minőségű vetőmagokat mutatnak, amelyek a vetőmagtermelés minősége és hatékonysága szempontjából kiemelkedő eredményeket hozhatnak. Magyarország egyértelműen jó úton halad a vetőmag üzletág tekintetében, elsősorban a csapat erőfeszítéseinek és a támogató időjárásnak köszönhetően. A hatékony agronómiai gyakorlatok alkalmazása lehetővé tette, hogy a Corteva Pioneer® vonalakban rejlő nagy terméspotenciál mennyiségi és mérhető módon bontakozzon ki” – mondta Gesztesi László, a Corteva Agriscience magyarországi termelési igazgatója.

Corteva, Szarvasi Vetőmagüzem
Magyarország jó úton halad a vetőmag üzletág tekintetében (fotó: Corteva)

A vetőmagtermesztés a nemesítési folyamatokkal kezdődik

Ennek során a vállalat kutatói gondosan megvizsgálják, kiválasztják és keresztezik a legjobb tulajdonságokkal rendelkező növényeket. A kiválasztott növényeket ezután precíziós gazdálkodási technikákkal termesztik és gondozzák, hogy optimális körülmények között fejlődjenek. A növények fejlődése során a vállalat szakértői folyamatosan figyelemmel kísérik és mérik az egyes hibridek jellemzőit, hogy a legjobb minőségű vetőmagokat állítsák elő.

A betakarítás során a vállalat különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. A vetőmag előállításban az optimális betakarítási nedvesség a siker egyik kulcsa. A megfelelő betakarításkori nedvesség megválasztása és annak szinten tartása biztosítja a pergésmentes betakarítást és a csövek sérülési kockázatának minimalizálását. Mindemellett az optimális szemnedvességgel történő betakarítás jelentősen csökkentheti a szárítási időt, ami hatékonysági és fenntarthatósági szempontból is fontos tényező” – mondta el Czinkoczky Csaba, a Corteva magyarországi termelési egységének vetőmagelőállítási vezetője.

A tapasztalt szakemberek gondosan ellenőrzik a nedvességtartalmat, hogy a kukoricát optimális időben és érési állapotban takarítsák be, majd zöldcsöves formában szállítsák a szarvasi üzem fosztógépeire, végül a válogatón keresztül a szárítókamrákba. „Az idén megtermelt morzsolt vetőmag 84 silóban kerül elhelyezésre egészen addig, míg optimálisan méretezve, valamint a Corteva modern és fejlett csávázási technológiáit alkalmazva el nem indul a végső felhasználóhoz” – tette hozzá Zakar Mihály, a Corteva magyarországi üzemének vezetője.

Corteva, Szarvasi Vetőmagüzem
A betakarítás és a feldolgozás során a vállalat figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre (fotó: Corteva)

A Corteva betakarítási munkája során tanúsított elhivatottsága és megbízható szakértelme a mezőgazdaság fenntartható fejlődését szolgálja, amely jelentősen hozzájárul a magyar agrárszektor erősödéséhez.

Forrás: Corteva