fbpx

Érkezik az uniós piacra az egyiptomi fokhagyma

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 07.

Egyiptomban a fokhagymatermés néhány éves hullámzást követ, a mostani betakarítás egy hullámvölgyet jelez: a becslések szerint akár 50%-kal is csökkenhet a behordott mennyiség. Az ország a világ 5. legnagyobb termelője és 9. legnagyobb exportőre ebből a termékből.

fokhagyma
Lila és fehér fokhagymából is ellátják a piacot (forrás: shopify.com)

A legnagyobb termelők

A január és a február a legkritikusabb hónapok Egyiptomban a fokhagymatermesztés szempontjából. Eddig optimálisak voltak a termelési feltételek, és a helyi gazdálkodók jó minőségre számítanak. Két év kiváló termelés után azonban a mennyiségek csökkenni fognak, ami a termőterület szűkülésének köszönhető.

Egyiptom a FAO 2020. évi adatai alapján a világ ötödik legnagyobb fokhagymatermelője több mint 330 ezer tonnás kibocsátással. Érdemes megjegyezni, hogy Ukrajna szintén ott van a top-10-es listában; több mint 200 ezer tonna fokhagyma előállításra volt képes a háború előtt.

top-10 fokhagymatermelő
Forrás: FAO, 2020.

A legnagyobb exportőrök

Az exportált értéket tekintve a világ 5 legnagyobb szereplője a nemzetközi piacon Kína, Spanyolország, Argentína, Hollandia és Franciaország. Ők együttesen az értékesített fokhagymából származó bevétel 91,4%-át szerezték meg 2021-ben. Ez azt jelenti, hogy három uniós tagállam is csúcsszereplő a fokhagyma világpiacán. Egyiptom ezen a téren csak a kilencedik helyezett, az olaszok is megelőzik őket.

Másrészt viszont Egyiptom importvámok nélkül szállíthat hagymát az Európai Unióba, és fokhagymái az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbbak az uniós árunál.

Lásd még a témában:
Jön az egyiptomi fokhagyma, olcsóbb, mint a spanyol
Még olcsóbb lett a kínai fokhagyma, nő rá az igény