fbpx

Kukoricakilátások az EU-ban és Ukrajnában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 29.

Romlanak a kukorica terméskilátásai az EU-ban a legfrissebb bizottsági jelentés szerint. Ukrajnában 8 tonnás átlaghozamot várnak, igaz, jóval kisebb területről, mint a háború előtt.

kukoricacső
Románia és Bulgária mezőgazdasága idén kevésbé volt szerencsés az időjárással (fotó: Horizont Média)

Romániában, Bulgáriában és Görögországban olyan mértékben gyengültek az előrejelzett kukorica-termésátlagok, ami az egész EU kilátásait visszavetette. Az elmúlt öt évre jellemző hozamoknál 3 százalékkal várható kevesebb a műholdak szerint. Romániában és Bulgáriában nemcsak kukoricából lesz lényegesen kevesebb, de napraforgóból is, aminek politikai következménye is lett. A bolgárok nem tartják fenn az Ukrajnából érkező áruk stoptilalmát, a románok pedig azzal a feltétellel engedik az országukba a terményeket, ha azok vasúton és a Dunán keresztül érkeznek tranzit céllal.

A görögországi Thesszáliában – ahonnan normál esetben az országos termés 22%-a származik – nem az aszály, hanem a példátlan árvizek semmisítették meg a kukoricatáblákat. Szlovéniában szintén áradások mosták el a potenciális termést javát. Franciaország keleti felében a hőhullámok rontották a kukorica kilátásait (az országra vonatkozó hozambecslést ez nem módosította). Északnyugat-Olaszországban szintén a hőhullámok miatt romlottak a kukorica hozamai.

időjárási anomáliák EU
Forrás: EU Bizottság

Eközben Észak-Európa (leginkább Németország) a csapadéktöbblettel küzd. Ebben a régiókban főként a repce vetését késleltette az időjárás, de a szlovák és a lengyel kukorica betakarítási idejére és toxinszintjére is kihatással van. A magyar kukoricatáblák ehhez képest jellemzően jó körülmények között fejlődhettek a Sentinel műholdak szerint, a növényzet csak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyékben szegényesebb.

Kukoricából az uniós átlaghozam a pillanatnyi kilátások alapján 7,26 t/ha lehet (az ötéves átlag 7,48 t/ha), míg napraforgóból csaknem az ötéves átlagot hozhatja a közösség 2,2 tonnával. A cukorrépa átlaghozama kiválónak ígérkezik, 74,5 t/ha, ami 4%-kal jobb az ötéves átlagnál, és a szója is 3 százalékkal múlhatja felül az előző évek teljesítményét (2,83 t/ha). A burgonya hozamaiban 2 százalékos javulást várnak az elemzők. (34,7 t/ha).

A magyar terméskilátások:

  • napraforgó 3,12 t/ha (+18% vs ötéves átlag)
  • szója 2,8 t/ha (+8%)
  • cukorrépa 64,4 t/ha (+12%)

Eközben Ukrajnában

Jelentős csapadékhiány észlelhető Oroszország európai területein, ahol augusztus 1. és szeptember 10. között heteken át 30°C feletti csúcshőmérsékletet mértek, emellett a megszokott csapadékmennyiség fele érkezett csak meg. Augusztus közepén Közép-Ukrajnában is forró és száraz volt az időjárás, több mint 10 egymást követő napon 30°C feletti csúcsot mértek, ami esőhiánnyal párosult. Ezzel együtt 8 tonnás kukoricaátlagokat arathatnak, ami 17%-kal jobb az ötéves átlagnál, a háború előtti hozamot pedig 5 százalékkal haladja meg. Szójából is jó termés ígérkezik, hektáronként 2,6 tonna. A napraforgó 2,65 t/h-os hozamokkal kecsegtet, ami kiválónak mondható.

A területi változások azonban mindent felülírnak. Az ősszel betakarítandó főnövények közül csak a szója területe növekedett nagy mértékben, amit ezzel arányos termésnövekedés követ, így hatalmas mennyiségű olajmag kerülhet a raktárakba: 4,78 millió tonna. Az ukránok által ellenőrzött napraforgóterület ugyan csökkent, de ezt felülmúlja a növény hozamnövekedése, így ebből is több lesz, mint a háború előtt: 16,65 millió tonna. A kukorica hozamjavulása azonban nem képes kompenzálni a termőterület negyedének elvesztését, így az országos termés 22 százalékkal lehet kevesebb, mint 2021-ben volt, 32,78 millió tonna – vélekednek az EU elemzői a műholdas felvételek alapján.

Ukrán termésvárakozások (forrás: MARS-jelentés)