fbpx

Abszolút győztes lett a CR ikertengelyes rotoros kombájn

Írta: Sándor Ildikó - 2023 október 28.

Az Agritechnica aranyérmét vitte el a New Holland kombájnja. Mivel érdemelte ki a dobogó legfelső fokát?

new Holland kombájn
A New Holland CR ikertengelyes rotoros kombájn koncepció kapta az Agritechnica aranyát

A kombájnok műszakilag lehetséges cséplőteljesítményének továbbfejlesztését egyre inkább korlátozza azok mérete és tömege. Ez különösen érvényes a cséplőcsatorna kiszélesítésére, amely közvetlenül befolyásolja a gép szélességét, amely viszont már a törvényi szállítási szélességi határokat is eléri. Az elválasztási funkciók alapvető, regresszív jellege az egyik érv a cséplő- és elválasztási szakaszok egyszerű kiterjesztése ellen. Emellett a megnövekedett hajtásteljesítmények és az ennek megfelelően méretezett hajtástechnológiák, valamint a cséplő- és leválasztó elemek a jogszabályban meghatározott tengelyterhelések túllépését okozzák.

A New Holland új CR ikerrotoros kombájnjának átfogó koncepcióját ezért a maximális teljesítménysűrűségre tervezték, miközben megfelel minden korlátozásnak. Az új CR kombájn alapeleme a hajtástechnika, amelynek motorja a rotorok dőlésszögének megfelelően hosszirányban van felszerelve. A középen elhelyezett osztott teljesítményű hajtómű a forgórészek és a betakarító vágóasztalok meghajtására szolgál a felhordóval egyenes vonalban vagy kardántengelyen keresztül. A bal oldali rotor az adagolódob ellentengelyeként szolgál. A kardántengely az alváz jobb oldalán, a rotorház szintje felett található. Következésképpen az alváz és a futómű között az alváz egyik oldalán sem található meghajtás, aminek következtében az alváz szélessége jelentősen megnőtt. Az így kapott helyet a cséplőcsatorna kiszélesítésére, ezáltal a kombájn beépített műszaki teljesítményének növelésére használták fel.

Szabadalmakkal tele

Az esetleges eltömődések megszüntetése érdekében egy szoftvervezérelt automata rendszer nemcsak az egyébként szokásos előre-hátra mozgásokat végzi el az eltömődés feloldása érdekében, hanem a szalagfeszítőt is az adagolódob szalagjának megfelelő feszítő oldalára fordítja, ami a forgómozgás különösen pontos átvitelét eredményezi. A szabadalmaztatott tisztítórendszert is 13 százalékkal szélesítették, és optimalizálták a terményszállító rendszer terhelését. A szemes és nem szemes összetevők keverékének egyenlőtlen eloszlásából eredő csupasz területeket oldalirányú rázással kompenzálják, aminek eredményeként a rendszer nemcsak a sík és az oldalirányú lejtőkön biztosítja az anyag egyenletes eloszlását a felső rostákon, hanem első ízben képes megoldani az axiálrotoros kombájnoknál tapasztalható oldalirányú eloszlási problémát is. A szalmaaprító és -elosztó rendszer kamerás vezérlési technológiával van felszerelve, amely növeli a kombájn energiahatékonyságát, miközben a gép tömege a súlyoptimalizált kialakításoknak köszönhetően gyakorlatilag változatlan maradt.

És ha már New Holland, olvassa el ezt is: Újabb gumihevederes mezőgazdasági futóművek