fbpx

Jövő héttől minden adott egy jó szezonzáráshoz

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 16.

A jövő héttől két héten át végig 30 fok körüli hőmérséklet várható, amit legfeljebb egy-egy zápor tarkíthat. Ideálisak lesznek a viszonyok az aratáshoz. A mennyiségek kicsit szerényebbek, az árak sokkal biztatóbbak, mint tavaly. Anyagilag kissé jobb kondiba kerülhet a termelők többsége.

búzaaratás
Amit a vihar elfektetett, az is időben felszedhető lesz (fotó: Horizont Média)

Egy hónappal előbb befejeződhet az aratás

Az Alföldön kényszerérésről is beszélnek, de az ország csapadékosabb régióiban is nagyon korán megindulhatnak a kombájnok. Az elmúlt időszak esői és lehűlése nyújtott egy kicsit a tenyészidőszakon, és pillanatnyilag 65-80%-ban vízzel telített a talajok felső rétege. Ám a jövő hét közepén olyan hőség jön, hogy legkésőbb addigra minden repce- és árpatábla aratásra alkalmas állapotba kerül. Majd szépen sorra kerülnek a tritikálé-, búza-, durum- és tavaszikalászos-táblák is. Akár egy teljes hónapot is ráverhetünk a tavalyi aratási tempóra, amikor augusztus közepén még mindig voltak lábon álló búzatáblák.

időjárás
Forrás: Időkép

Mennyiségek és árak

A termésbecslések szerint a tavalyi átlagoknál szerenyébbekre lehet számítani idén, nagyon kevés helyen képesek megismételni a 2023-as átlagokat. Az árkilátások viszont lényegesen jobbak az előző évinél. Tavaly júliusban a búzát 63-64 ezer forintért lehetett eladni tonnánként, az árpát mindössze 48-49 ezer forintért, a repce ára 160 ezer forint volt. Most mindegyikért egy 10-sel többet lehet elkérni. Ha nem sokkal maradunk el a tavalyi hozamoktól, akkor idén javíthatunk az anyagi helyzetünkön.