fbpx

100 lóerőt rejt az automata váltós, elektromos kistraktor

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 20.

Automata sebességváltóval érkezik a New Holland 100 lóerős, akkumulátoros, kompakt traktora. Európában valószínűleg csak jövőre találkozhatunk vele.

A New Holland a törökországi Koniában rendezett mezőgazdasági vásáron mutatta be a T3 Electric Powert, egy 100%-ban elektromos hajtású traktort, melynek hétköznapi motorháztetője egy 75 kWh-s akkumulátort rejt. Ezzel a New Holland egy éven belül már a második elektromos erőgéppel rukkolt elő.

New Holland T3
A T3-as modell Törökországban (forrás: agrartechnik.ch)

A T3 egy kisméretű, kompakt traktor, amely a félkeskeny nyomtávú traktorok kategóriájába tartozik. A 75 kWh-s akkumulátorcsomag 800 voltos feszültséget biztosít két villanymotor meghajtásához. Az egyik villanymotor hajtja a sebességváltót és így a kerekeket, míg a másik a hidraulikát és a teljesítményleadót hajtja. A gyártó szerint a kerekek villanymotorja 75 kW maximális teljesítményt ad le, ami több mint 100 LE-nek felel meg. A traktor megépítésekor a legnagyobb kihívást az akkumulátor elrejtése jelentette.

A gép automata üzemmódban vált sebességet. Az elektromos hajtásnak köszönhetően a maximális nyomaték már 1 km/h sebességtől elérhető. Opcionálisan 40 km/h sebességű üzemmód is igényelhető. A traktor normál kétkerék-meghajtással kerül forgalomba, opcióként négykerék-hajtás is kérhető. Az akku feltöltése 1-3,5 órát vesz igénybe a töltés módjától függően.

Az új T3 Electric Power 2024 negyedik negyedévében kerül piacra, kezdetben csak Törökországban, majd később Európában. Az elektromos T3-as traktor javasolt fogyasztói árát a New Holland/Türk Traktör egyelőre nem közölte.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Mi hajtsa a traktort? Motorfejlesztési trendek.