fbpx

Ezüstöt vitt haza a Radicle Agronomics talajmintavétel

Írta: Sándor Ildikó - 2023 október 28.

A precíziós gazdálkodás megvalósításához nélkülözhetetlenek a megbízható térinformatikai és aktuális talajadatok, ami az elmúlt években a különböző mérési módszerekkel rendelkező talajszkennerek egyre növekvő választékát eredményezte. Ezek a rendszerek általában viszonylagosan határozzák meg az adott talajparamétereket, egyes esetekben az eredmények nagy szórásával. Nem utolsósorban emiatt még mindig elkerülhetetlen az abszolút nedves-kémiai talajelemzés, legyen szó akár csak a szkennermódszerek, drónok vagy műholdas adatok kalibrálásáról. Egy olcsó, szabványosított laboratóriumi módszer, amely hektáronként nagyszámú mintát tesz lehetővé, e tekintetben lendületet adna a precíziós gazdálkodásnak. Ugyanakkor a talaj fontosságára a növénytermesztés folyamatában a gazdák és a növénytermesztők számára is felhívja a figyelmet, így hosszú távon javulnak a termelés e fontos alapját érintő ismeretek.

talajmintavétel
A rendszer egyszerű, gyors, megbízható és pontos

Az Agritechnicán ezüst DLG-díjjal büszkélkedhető, a Precision Planting LLC által kifejlesztett Radicle Agronomics egy olyan rendszer, amely egyesíti a tervezést, a mintavételt, az elemzést és a talajmintavétel teljes logisztikáját. A címkék elkészítése és a talajzsákok felcímkézése elmarad. Mindez automatikusan történik a szántóföldön, miközben a GeoPress feltölti a GeoTube-okat a begyűjtött talajjal. Az RFID-technológia segítségével minden egyes mintatartályt, az úgynevezett csövet, ellátnak a koordinátákkal és a laboratóriumban történő további feldolgozáshoz szükséges adatokkal. Egy 3 × 3 méteres területen a rendszerhez tartozó Radicle Lab talajlaboratórium ezután néhány perc alatt teljesen automatikusan elvégzi az összes szükséges munkát, például a kalibrálást, az előkészítést, az elemzést és a jelentés elkészítését. Csak a csöveket kell manuálisan egy polcra helyezni. A szoftver zökkenőmentesen integrálja a mintavételt, a grafikonkészítést és az elemzést egyetlen platformba. A helyspecifikus mintavételi pontok megtervezéséhez a platform képes shape fájlokat feldolgozni; az elemzési értékek is újra exportálhatók shp vagy csv formátumban, illetve kész jelentésként pdf formátumban. A Radicle Agronomics a precíziós gazdálkodás talajmintavételi folyamatának jelentős fejlődését jelenti. A rendszer egyszerű, gyors, megbízható és pontos módon olyan talajminta-eredményeket szolgáltat a gazdálkodónak, amelyek segítségével a termelő gyors és megalapozott döntéseket hozhat.

A Precision Planting nem ismeretlen olvasóink előtt sem, hazai tapasztalatokról a technológia kapcsán itt írtunk: Úgy kell a vetőmagot a talajba juttatnunk, mintha a vetőgép ott se járt volna.