fbpx

A magas hagymaárak meghozták a vetési kedvet – a németeknek

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 28.

Németország hagymaterülete idén bő 15 ezer hektár volt, növekvő tendenciát mutat. Ennek ellenére a 2021-es rekordévet követően tavaly és idén is szerényebb termést tudtak betárolni a gazdaságok – számol be a FruitVeB.

vöröshagyma
Az idei évjárat nem kedvezett a homogén termésnek (forrás: karpatalja.ma)

Jövedelmező kultúra

A tavalyi általános hagymahiány és az árak elszabadulása tovább fokozta a vetési kedvet Németországban. (A magyar hagymaterület meglehetősen stabil, évek óta 1550 és 1700 hektár között ingadozik, az idei bő 1600 hektár átlagosnak mondható – a szerk.) A FruitVeB szerint a németek idén is 570-580 ezer tonna körüli hagymaterméssel számolhatnak, dacára annak, hogy 600 hektárral nagyobb területet kapott a növény.

német hagymaterület

Szeszélyes időjárás

A tavalyihoz hasonló közepes termés okai elsősorban abban keresendők, hogy az idei tavasz rendkívül csapadékos volt, ami megnehezítette a szántóföldi munkálatok elvégzését: csúszott a vetés, ami előrevetítette, hogy nem lesznek optimálisak a környezeti feltételek. Május vége felé egy hosszabb forró, aszályos időszak vette kezdetét, amit csak rengeteg öntözéssel lehetett kompenzálni, majd július-augusztus folyamán hirtelen megnyíltak az égi csatornák, és nagy mennyiségű csapadék hullott, ami igen kedvező hatással volt a hozamokra és az állományok fejlődésére is.

Heterogén méret

Általában október elejére Németországban már befejeződik a hagyma betakarítása. Nincs ez másként idén sem, mert a megcsúszott vetés miatti késést sikerült behoznia az állományoknak, az őszi napos, száraz időjárás pedig kedvezett a felszedésnek – olyannyira, hogy a termés nagy részét október elején már be is tárolták. A termés minőségét illetően azonban nincsenek jó hírek: a változékony időjárás miatt a tavalyi évhez hasonlóan nagyon heterogén lesz a méret, ami elsősorban a késői fejlődéssel és az augusztusi meleg, csapadékos időjárással hozható összefüggésbe. Ezért kérdés, hogy mennyi lesz a válogatási veszteség.