fbpx

Massey Ferguson IDEAL-szezonbemutató

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 19.

1400 hektár aratási eredményei hazánkban az összes fontosabb kultúrnövényben!

A Massey Ferguson fekete kombájnjai teljesítették első szezonjukat Magyarországon. A gazdára talált gépek közül most a legtöbbet dolgozó MF IDEAL 8T eredményeit vesszük górcső alá. Kedvcsinálónak annyit: 13,6 l/ha volt az 538 LE-s kombájn fogyasztása 5,2 ha/h átlagteljesítmény mellett.

 

A cikkben szereplő gép Baranya megyében dolgozik, és 9,2 m-es SuperFlow behordószalagos vágóasztallal rendelkezik. A SuperFlow a nagy átmérőjű behordócsigával szerelt, nagy teljesítményű PowerFlow asztalok elnevezése. A gabonaadapter-kínálat 7,7 m-től egészen 12,2 m-ig terjed, mindegyik a Massey Ferguson sajátosságának számító behordószalagos rendszerrel rendelkezik, amely garantálja a mindig állandó terménytovábbítást.

A 9,2 méter hazánkban ideális munkaszélesség, mert a teljesítménye elég nagy, hogy kihasználja a kombájnban rejlő kapacitást, de a kisebb táblákban való munkavégzés is lehetséges vele. A cséplésről és leválasztásról a piacon elérhető leghosszabb rotor/rotorok gondoskodnak.

A legkisebb MF IDEAL 7 ugyanis egy rotorral, a két nagyobb modell (MF IDEAL 8 és MF IDEAL 9) pedig két rotorral rendelkezik. A rotorhossz azért számít, mert így a termény cséplésére és leválasztására fizikálisan több idő és felület áll rendelkezésre, így a munkavégzés tökéletes.

A bemutatóban szereplő kombájn 8-as típus, kétrotoros technológiával, amely a piacon kiemelkedő, 2 m hosszúságú rostafelülettel rendelkezik. Labortesztek kimutatták, hogy hatékonyabb a tisztítási folyamat, ha hosszabb a rostafelület (tehát nem a felület szélessége az elsőszámú paraméter, hanem a hossza).

Az IDEAL kombájnok magtartálya piacvezető: 17100 l-es. A nagy teljesítmény azonban nem elég, amennyiben nem lehetséges elég gyorsan a magot a szállítójárművekbe juttatni. Ehhez pedig a másodpercenkénti 210 l ürítési sebesség elengedhetetlen, ami, ha jobban belegondolunk, egy olajoshordónyi mennyiséget jelent egy szekundum alatt.

 

 

A bemutatóban szereplő kombájn hevederes járószerkezettel van felszerelve. A tulajdonos, a Gazdakör Kft. közlése szerint rendkívül megérte a heveder felára, ugyanis volt olyan hely, ahol sokkal könnyebb kombájnok elakadtak, míg az MF IDEAL 8T gond nélkül tudott továbbhaladni.

A járószerkezet továbbá alacsony mértékű talajtaposást eredményez, ami egy üresen 23 tonna fölötti járműnél fontos szempont. A maximális vonulási sebesség 40 km/h. A motor ereje (538 LE, MAN-erőforrás) tökéletesen illeszkedik a teljesítményhez.

Az 1400 ha-os szezon alatt, amelyben többféle gabona, napraforgó és kukorica is betakarításra került, az átlagfogyasztás 13,6 liter (!) volt hektáronként. Ez nem csak az aratás közbeni fogyasztást jelenti, hanem a vonulással és minden egyéb tevékenységgel együtt számított átlagfogyasztást! Ez egy ekkora területteljesítményű géptől valószínűleg rekord is lehetne.

 

 

A fülkéről nem érdemes több szót ejteni, minthogy maximális luxus és kényelem jellemzi. Óriási, hangszigetelt üvegfelületek, hatékony klíma, prémium ülés és RTK-pontosságú automata kormányzás teszi a hosszú munkanapot tökéletessé.

 

SZERZŐ: LŐWI BARNA
További információ: 06-30-613-0122