Napraforgó: gyenge-átlagos termés, magas árral

Körképünk augusztus első felében készült: ekkor még egy hónap van hátra a betakarításig, ha marad a meleg, száraz idő. A megkérdezett gazdaságok többségénél 30–50 hektárt foglalt el a növény, de volt olyan is, ahol 330 hektáron tenyészett.

 

A környezetünkben nagy az öröm

Kezdjük egy globális kitekintéssel, mielőtt közelebbről is szemügyre vesszük a hazai kilátásokat. Bosszantó, de a világban sokkal jobb a helyzet, mint itthon. A cikk zárásakor, augusztus 11-éna júliusi becslések állnak rendelkezésünkre. Eszerint a világ olajmagtermése 635 millió tonna lehet, 35 millió tonnával több a tavalyinál. Ebből a napraforgómag 57 millió tonnát tehet ki, ami egy évtizedes csúcsot jelölne ki az előállításában. Nagyon megnőtt ugyanis Oroszországban a vetésterülete, eközben az ukránok is jó termés elé néznek, plusz Európában is jók lesznek az átlagok. Több mint 10,5 millió tonnás össztermésre van kilátás az EU-ban.

Ez a júniusban becsültnél szebb zárásra utal, és 11 százalékkal múlná felül az ötéves átlagot.

 

napraforgó május
Május végére érte el a hatleveles állapotot (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Bulgáriában a 2,4 tonnásnak mutatkozó átlagtermés jobb, mint tavaly, 2 millió tonna napraforgó teremhet csaknem 840 ezer hektáron az USDA augusztus eleji becslése szerint. Ebből nagyjából 800 ezer tonna fogja elhagyni az országot, felerészben Törökország felé. Romániában a tavalyi katasztrofális termés után idén 30 százalékkal emelkedhet a termelés, miközben csaknem 1,1 millió hektárt foglal el a növény. Az időjárás a bolgárhoz hasonlóan tavasszal csapadékos volt, de a nyári kánikula miatt a május végén becsült 2,7 millió tonnát valószínűleg nem éri el az összmennyiség. A magas árak miatt a kivitel maradhat a korábban várt 1,5-1,6 millió tonnás szinten – elsősorban a francia és holland olajütők várják a román magot. Ukrajnában 16 millió tonnás lehet az idei termés bő 6 millió hektárról, az oroszok pedig 8,4 millió hektárról arathatnak 15,5 millió tonnát az előzetes becslések szerint. Ezek a termések alapvetően a globális árak befolyásolása révén érintik az európai olajmagpiacot. E cikk írásakor Ukrajnában 185 ezer forintot ér egy tonna mag, Kínában pedig 414 ezer forintot (!). Bár a világ jól ellátott idén olajos magokból, nem tudni, milyen irányt vesznek az árak. Tavaly a kukoricából volt bőség, idén a búzából, mégsem látjuk, hogy reagálna rá a piac. A SAFEX szerint nemhogy csökkenne, inkább nő a betakarítás után a mag ára, a Fekete-tenger régiójában decemberre 206 ezer forintot is érhet egy tonna napraforgó.

 

napraforgó július
Július vége felé még nem virágzott a teljes tábla (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Hideg aszály és meleg aszály

Most lenne igazán jó egy nagy termést aratni, csakhogy erre nálunk szinte senkinek nincs esélye. A legjobb kilátásokkal bíró gazdaságokban is csak „jó-átlagos” és nem „kiváló” eredményt várnak. Az elvetett terület a tavalyihoz hasonló, 605-610 ezer hektár lehet az országban. Tavasszal a gazdák még 650 ezer hektárral számoltak, de a hideg április miatt a tervek egy része terv maradt. E cikk zárásakor, augusztus 11-én a május-június-július folyamán lehullott csapadékmennyiség az ország keleti részén 50–100 mm-rel volt kevesebb, mint a sokévi átlag. Egyes térségekben már arról számoltak be a gazdák, hogy a növény alsó levelei elkezdek felszáradni – pedig messze volt még a szeptember! Az utóbbi 5 évben 2,7–3 tonna között mozgott az országos termésátlag napraforgóból, a legkisebb érték 2020-at jellemezte, míg a legnagyobb 2019-et. Most a várt termésátlag éppúgy szeszélyesen szór az országban, ahogy egy gazdaságon belül is. Míg a tavasz az egész országban egyformán száraz és hideg volt, addig a növények további sorsát az döntötte el, hogy a júliusi, augusztusi esőkből melyik táblának mennyi jutott. A hőség csaknem két hónapon át tartott, de semmi baj nem lett volna, ha időnként egyegy 10 mm-es csapadék is megöntözi a földet. A megkérdezett gazdaságokban 30 és 300 hektár között szórt a napraforgóterület, a többségükben 50 hektárt foglalt el a növény. A táblák mindegyikére jellemző volt heterogenitás, de ahol sok csapadék érkezett, ebből sokat le tudtak dolgozni a növények. A tányérátmérő szinte mindenütt kisebb volt az elvárhatónál, sokan kétkedtek abban is, hogy sikeres volt-e a termékenyülés. A nyár közepi esők azért a legtöbb helyen megadták az esélyt arra, hogy a maradék szemek kiteljenek, és egy átlagos termés kerekedjen ki az idei évből is. Augusztusban mindenütt egészségesnek mutatkoznak a növények, ott is, ahol csak egy gombaölő szert kaptak. Minden interjúalanytól megkérdeztem azt is, hogy az átlaghoz képest milyennek ítéli meg a kilátásokat. Eszerint három csoportba sorolhatjuk a gazdaságokat: nincs változás, terméskiesés várható, terméstöbblet várható. Lássuk ezeket sorban!

 

napraforgó betakarítás
Volt már jobb is, de az átlagossal is elégedettek lehetünk (forrás: capelloworld.hu)

 

Átlagos évem lesz

Győr-Moson-Sopronban viszonylag sok a kis tábla, a szél, a nyúl és a csapadék. Nem különösebben kedvelt növény itt a napraforgó. Bár bőven kapott esőt a térség, az átlagtermés most sem kiugró. A megszokott, nagyjából 2,7 tonnás szintet várják az elért gazdaságban, igaz, ilyen aprócska napraforgót rég nem láttak, mint most.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keveslik a lehullott csapadékot, de azért bíznak a szokásos 3,5 tonnás mennyiségben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is sikernövény a napraforgó, most a terület egy részén gyönyörű, a másikon gyengébbek a táblák. Összességében a tavalyi 3,5 tonnával kalkulál a gazdaságvezető. Fejér megyében jellemzően kisebbek a táblák, de a termőhely kedvező a növénynek. Most a kis tányérok mellett is van remény a tavalyihoz hasonló vagy annál egy hajszállal jobb termésre, ami 3,2 tonnát jelent.

 

Mínuszos évem lesz

A következő megyékben 10 és 50 százalék (!) közötti termésveszteségekről számoltak be a termelők, a jellemző érték a mínusz 14 százalékos terméskiesés. Viszonylagosan tűrhető a helyzet Csongrád megyében, ahol a helyenként felszáradó, kistányérú állományok ellenére csak 10 százalékos a termésdepresszió. Extrém rossz a helyzet Hajdú-Biharban, ahol 100 mm csapadék hiányzik az egyébként jó minőségű földekből – itt csak féltermésre számítanak. Egy szóval jellemezték a kilátásokat: siralmas. Átlagos, 14 százalék körüli a veszteség mértéke Zalában, Tolnában, Baranyában, Békésben. Mindenütt kicsi, fejletlen növényekre és tányérokra, lassú kezdeti fejlődésre, emiatt sok helyen a szokásosnál is több vadkárra panaszkodtak. Nagy, több mint 20 százalékos veszteségeket szenvedtek el a napraforgótáblák Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szárazabb pontjain és Bács-Kiskunmegyében. Dunatetétlenben úgy fogalmaznak: már most olyan kevés az ép levél a növényen, mintha deszikkálni kezdték volna a táblákat.

 

Szerencsés évem lesz

Borsod megyében is változó a növények képe, de a csapadékosabb táblák gyönyörűek, és ezekből van több. A 3,4 tonnás termés 6 százalékkal múlná felül a tavalyi eredményt. Komárom- Esztergom lankás tájain nagyon elégedettek az idei időjárással: „az utóbbi egy hónapban 100 mm eső érkezett szépen elosztva, nagyon ígéretesek a táblák. Behozták a növények a kezdeti fejlődésbeli lemaradást, és a heterogenitás is sokat csökkent. Ránézésre simán 3,5 tonna.” Ez 17 százalékkal lenne jobb eredmény a helyben megszokottnál.

 

csapadékanomália
A május-júliusi csapadékösszeg eltérése a sokévi átlagtól (mm) és a várt termésátlag (t/ha)

 

Mindent egybevetve

A térkép adatainak átlaga 2,9 t/ha, viszont amikor nemcsak egy száraz adatot kérünk, hanem a termelők megérzéseire alapozott helyzetértékelést, akkor egy 2,7 tonna alatti átlag rajzolódik ki a szemünk előtt. Vajon a panasz vagy az önérzet hangjának higgyünk? Talán vegyünk egy köztes átlagot: 2,8 t/ha.

Ez az augusztusi pillanatfelvétel. A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint a szeptember 0,5–1 fokkal lesz melegebb az átlagosnál, és 5–10 mm-rel kevesebb csapadék érkezik Magyarországra. Azt is tudjuk, hogy a termelők többsége már legalább egy értékesítési szerződést megkötött a napraforgóra – nem a csúcsáron, hanem valahol 155 ezer forint körül. Az idei árak mellett így is minden termelő nyer, akinek több mint féltermése van.

 

Gönczi Krisztina

agrár ár aratás aszály betakarítás eredmény körkép mezőgazdaság napraforgó termés termésátlag terméskiesés termésveszteség