fbpx

Napraforgó: gyenge-átlagos termés, magas árral

Írta: MezőHír-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 16.

Körképünk augusztus első felében készült: ekkor még egy hónap van hátra a betakarításig, ha marad a meleg, száraz idő. A megkérdezett gazdaságok többségénél 30–50 hektárt foglalt el a növény, de volt olyan is, ahol 330 hektáron tenyészett.

 

A környezetünkben nagy az öröm

Kezdjük egy globális kitekintéssel, mielőtt közelebbről is szemügyre vesszük a hazai kilátásokat. Bosszantó, de a világban sokkal jobb a helyzet, mint itthon. A cikk zárásakor, augusztus 11-éna júliusi becslések állnak rendelkezésünkre. Eszerint a világ olajmagtermése 635 millió tonna lehet, 35 millió tonnával több a tavalyinál. Ebből a napraforgómag 57 millió tonnát tehet ki, ami egy évtizedes csúcsot jelölne ki az előállításában. Nagyon megnőtt ugyanis Oroszországban a vetésterülete, eközben az ukránok is jó termés elé néznek, plusz Európában is jók lesznek az átlagok. Több mint 10,5 millió tonnás össztermésre van kilátás az EU-ban.

Ez a júniusban becsültnél szebb zárásra utal, és 11 százalékkal múlná felül az ötéves átlagot.

 

napraforgó május
Május végére érte el a hatleveles állapotot (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Bulgáriában a 2,4 tonnásnak mutatkozó átlagtermés jobb, mint tavaly, 2 millió tonna napraforgó teremhet csaknem 840 ezer hektáron az USDA augusztus eleji becslése szerint. Ebből nagyjából 800 ezer tonna fogja elhagyni az országot, felerészben Törökország felé. Romániában a tavalyi katasztrofális termés után idén 30 százalékkal emelkedhet a termelés, miközben csaknem 1,1 millió hektárt foglal el a növény. Az időjárás a bolgárhoz hasonlóan tavasszal csapadékos volt, de a nyári kánikula miatt a május végén becsült 2,7 millió tonnát valószínűleg nem éri el az összmennyiség. A magas árak miatt a kivitel maradhat a korábban várt 1,5-1,6 millió tonnás szinten – elsősorban a francia és holland olajütők várják a román magot. Ukrajnában 16 millió tonnás lehet az idei termés bő 6 millió hektárról, az oroszok pedig 8,4 millió hektárról arathatnak 15,5 millió tonnát az előzetes becslések szerint. Ezek a termések alapvetően a globális árak befolyásolása révén érintik az európai olajmagpiacot. E cikk írásakor Ukrajnában 185 ezer forintot ér egy tonna mag, Kínában pedig 414 ezer forintot (!). Bár a világ jól ellátott idén olajos magokból, nem tudni, milyen irányt vesznek az árak. Tavaly a kukoricából volt bőség, idén a búzából, mégsem látjuk, hogy reagálna rá a piac. A SAFEX szerint nemhogy csökkenne, inkább nő a betakarítás után a mag ára, a Fekete-tenger régiójában decemberre 206 ezer forintot is érhet egy tonna napraforgó.

 

napraforgó július
Július vége felé még nem virágzott a teljes tábla (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Hideg aszály és meleg aszály

Most lenne igazán jó egy nagy termést aratni, csakhogy erre nálunk szinte senkinek nincs esélye. A legjobb kilátásokkal bíró gazdaságokban is csak „jó-átlagos” és nem „kiváló” eredményt várnak. Az elvetett terület a tavalyihoz hasonló, 605-610 ezer hektár lehet az országban. Tavasszal a gazdák még 650 ezer hektárral számoltak, de a hideg április miatt a tervek egy része terv maradt. E cikk zárásakor, augusztus 11-én a május-június-július folyamán lehullott csapadékmennyiség az ország keleti részén 50–100 mm-rel volt kevesebb, mint a sokévi átlag. Egyes térségekben már arról számoltak be a gazdák, hogy a növény alsó levelei elkezdek felszáradni – pedig messze volt még a szeptember! Az utóbbi 5 évben 2,7–3 tonna között mozgott az országos termésátlag napraforgóból, a legkisebb érték 2020-at jellemezte, míg a legnagyobb 2019-et. Most a várt termésátlag éppúgy szeszélyesen szór az országban, ahogy egy gazdaságon belül is. Míg a tavasz az egész országban egyformán száraz és hideg volt, addig a növények további sorsát az döntötte el, hogy a júliusi, augusztusi esőkből melyik táblának mennyi jutott. A hőség csaknem két hónapon át tartott, de semmi baj nem lett volna, ha időnként egyegy 10 mm-es csapadék is megöntözi a földet. A megkérdezett gazdaságokban 30 és 300 hektár között szórt a napraforgóterület, a többségükben 50 hektárt foglalt el a növény. A táblák mindegyikére jellemző volt heterogenitás, de ahol sok csapadék érkezett, ebből sokat le tudtak dolgozni a növények. A tányérátmérő szinte mindenütt kisebb volt az elvárhatónál, sokan kétkedtek abban is, hogy sikeres volt-e a termékenyülés. A nyár közepi esők azért a legtöbb helyen megadták az esélyt arra, hogy a maradék szemek kiteljenek, és egy átlagos termés kerekedjen ki az idei évből is. Augusztusban mindenütt egészségesnek mutatkoznak a növények, ott is, ahol csak egy gombaölő szert kaptak. Minden interjúalanytól megkérdeztem azt is, hogy az átlaghoz képest milyennek ítéli meg a kilátásokat. Eszerint három csoportba sorolhatjuk a gazdaságokat: nincs változás, terméskiesés várható, terméstöbblet várható. Lássuk ezeket sorban!

 

napraforgó betakarítás
Volt már jobb is, de az átlagossal is elégedettek lehetünk (forrás: capelloworld.hu)

 

Átlagos évem lesz

Győr-Moson-Sopronban viszonylag sok a kis tábla, a szél, a nyúl és a csapadék. Nem különösebben kedvelt növény itt a napraforgó. Bár bőven kapott esőt a térség, az átlagtermés most sem kiugró. A megszokott, nagyjából 2,7 tonnás szintet várják az elért gazdaságban, igaz, ilyen aprócska napraforgót rég nem láttak, mint most.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keveslik a lehullott csapadékot, de azért bíznak a szokásos 3,5 tonnás mennyiségben. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is sikernövény a napraforgó, most a terület egy részén gyönyörű, a másikon gyengébbek a táblák. Összességében a tavalyi 3,5 tonnával kalkulál a gazdaságvezető. Fejér megyében jellemzően kisebbek a táblák, de a termőhely kedvező a növénynek. Most a kis tányérok mellett is van remény a tavalyihoz hasonló vagy annál egy hajszállal jobb termésre, ami 3,2 tonnát jelent.

 

Mínuszos évem lesz

A következő megyékben 10 és 50 százalék (!) közötti termésveszteségekről számoltak be a termelők, a jellemző érték a mínusz 14 százalékos terméskiesés. Viszonylagosan tűrhető a helyzet Csongrád megyében, ahol a helyenként felszáradó, kistányérú állományok ellenére csak 10 százalékos a termésdepresszió. Extrém rossz a helyzet Hajdú-Biharban, ahol 100 mm csapadék hiányzik az egyébként jó minőségű földekből – itt csak féltermésre számítanak. Egy szóval jellemezték a kilátásokat: siralmas. Átlagos, 14 százalék körüli a veszteség mértéke Zalában, Tolnában, Baranyában, Békésben. Mindenütt kicsi, fejletlen növényekre és tányérokra, lassú kezdeti fejlődésre, emiatt sok helyen a szokásosnál is több vadkárra panaszkodtak. Nagy, több mint 20 százalékos veszteségeket szenvedtek el a napraforgótáblák Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szárazabb pontjain és Bács-Kiskunmegyében. Dunatetétlenben úgy fogalmaznak: már most olyan kevés az ép levél a növényen, mintha deszikkálni kezdték volna a táblákat.

 

Szerencsés évem lesz

Borsod megyében is változó a növények képe, de a csapadékosabb táblák gyönyörűek, és ezekből van több. A 3,4 tonnás termés 6 százalékkal múlná felül a tavalyi eredményt. Komárom- Esztergom lankás tájain nagyon elégedettek az idei időjárással: „az utóbbi egy hónapban 100 mm eső érkezett szépen elosztva, nagyon ígéretesek a táblák. Behozták a növények a kezdeti fejlődésbeli lemaradást, és a heterogenitás is sokat csökkent. Ránézésre simán 3,5 tonna.” Ez 17 százalékkal lenne jobb eredmény a helyben megszokottnál.

 

csapadékanomália
A május-júliusi csapadékösszeg eltérése a sokévi átlagtól (mm) és a várt termésátlag (t/ha)

 

Mindent egybevetve

A térkép adatainak átlaga 2,9 t/ha, viszont amikor nemcsak egy száraz adatot kérünk, hanem a termelők megérzéseire alapozott helyzetértékelést, akkor egy 2,7 tonna alatti átlag rajzolódik ki a szemünk előtt. Vajon a panasz vagy az önérzet hangjának higgyünk? Talán vegyünk egy köztes átlagot: 2,8 t/ha.

Ez az augusztusi pillanatfelvétel. A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint a szeptember 0,5–1 fokkal lesz melegebb az átlagosnál, és 5–10 mm-rel kevesebb csapadék érkezik Magyarországra. Azt is tudjuk, hogy a termelők többsége már legalább egy értékesítési szerződést megkötött a napraforgóra – nem a csúcsáron, hanem valahol 155 ezer forint körül. Az idei árak mellett így is minden termelő nyer, akinek több mint féltermése van.

 

Gönczi Krisztina