fbpx

Lesz még jó ára a búzának?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 október 10.

Most jellemzően 55-65 ezer forint között szórnak a búzaárak Magyarországon. Mondhatjuk, hogy 60 százalékos az áresés egyetlen év alatt. Úgy tűnik, egyszer volt Budán kutyavásár, már a 75 ezer forintos ajánlatokra is hiába várunk. Van azonban esély a mainál jobb árszintre.

A legnagyobb búzaimportőr

Ha a búza áráról beszélük, akkor érdemes tudni, hogyan a világ legnagyobb importőre mennyi gabonát igényel, és mikor. Ez az ország pedig újabban nem Egyiptom, hanem Kína. Kérdés, hogy a 13 millió tonnás importrekord után milyen irányt vesz az ország búzaigénye 2023/24 folyamán. Vajon szüksége van-e több takarmányra? Sajnos nem, az alig változik. Vajon a takarmányok egyes összetevőit milyen áron tudja beszerezni a világpiacról? Ezt azért érdemes tudni, mert ez dönti el, hogy melyik arányát növeli az adagokban. Kína vásárlásai pedig visszahatnak a keresett takarmánygabona világpiaci árára.

Kína saját búzatermése idén kevesebb lehet, mint 136 millió tonna. A kulcsfontosságú termőterületeket ugyanis heves esőzések sújtották aratás előtt, ami mennyiségi és minőségi veszteségeket okozott. Az elemzők ezért úgy vélik, hogy sok búza kerül be a takarmánygyártásba. Tavalyhoz képes 6 millió tonnával többet használhat fel belőle az ipar (összesen 37 millió tonnát), miközben kukoricából csak 2 millió tonnával nőhet az igény (összesen 222 millió tonna). A rizs takarmánycélú felhasználása 20-ról 12 millió csökken.

búza kézben
Kínában is takarmány minőségű a termés nagyobbik hányada (fotó: Horizont Média)

Most nem lesz ausztrál búzaözön

2021-ben a kínai gyártók szinte végig olcsóbban tudták beszerezni a búzát, mint a kukoricát, onnantól kezdve viszont egészen 2023 márciusig horrorárak voltak a búzapiacon. Ezt egy aratásig tartó mélyrepülés követte: idén augusztusban már ismét olcsóbb volt a kenyérgabona, mint a kukorica. A kukoricabetakarítás előrehaladtával azonban egyre versenyképesebbé válik a tengeri, és nő az aránya a takarmányadagokban. Ez nemigazán a búza ideje. Januárban viszont fordul a kocka.

Normális jelenség, hogy a következő aratásig elfogy az ótermés java, és emelkedik az utolsóként beszerezhető tételek értéke. Az előző szezonban azonban az ausztrál rekordtermés megbolygatta az ázsiai piacot. A Kína által vásárolt búza kétharmada Ausztráliából érkezett, a többi Kanadából, valamint nagyjából fele-fele arányban az USA-ból és Franciaországból. (Lásd még: Vért izzadnak az amerikaiak a búzapiacon.)

Mivel az ausztrál exportpotenciált idén harmadával kisebbnek becsülik a tavalyinál, ezért a jövő év elejétől nyílik egy 4-5 hónapos ablak, amikor világszinten kedvezőbbé válnak a búzaértékesítési feltételek. (Tonnánként nagyjából 4-5 ezer forintos pluszt jósolnak a tőzsdei kötések, persze nem tudjuk, hogyan alakulnak az árfolyamok.) Áprilistól már egyre inkább a kukoricával lesz érdemes üzletelni, hiszen addigra kifogy a piacról az őszi betakarítású termés java. Magyarán az eladási sorrendben visszatérhet a világ a „normális kerékvágásba”: a betakarítás előtt és nem utána emelkednek meg a terményárak.