fbpx

A batáta most is jó biznisz

Írta: MezőHír-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 11.

Az egyiptomi termelők tavaly 100%-os haszonra tettek szert a batátával, a magyar termelők 4 milliós hektáronkénti nyereségről számoltak be. A siker az idei szezonban a termés növelését eredményezte. Az egyiptomi árak egy gyors mélyrepülés után ismét felívelőben vannak, és a batátások töretlenül bíznak a növény piaci sikerében.

Betonbiztos árak

A magyar bevásárlóközpontokban még ezer forintba került az édesburgonya az új termés érkezése előtt. Az első hazai batátatételeket, minőségtől függően, 300–500 forint közötti áron kínálták a termelők, ami a boltokban az elmúlt évekhez hasonló magas árszintet eredményez. A nagy exportőrök (Egyiptom, Hollandia, de újabban Törökország is) egy euró körüli exportárakon hirdeti a termékeit. A batáta – akárcsak a burgonya, répa és hagyma – dacol a válsággal és az általános árcsökkenéssel. Hazai termelők kalkulációi szerint egy hektárról 4 millió forint hasznot tud termelni a növény.

Hosszúra nyúlik a szezon

A 2021. év forgalmi adatai alapján a globális exportpiac 27%-át az USA birtokolta, Hollandia (nyilván reexportból) volt a második, 23%-kal és Egyiptom – szűk 8%-kal – a harmadik. Ez utóbbi exportőr Spanyolországot (7%-os részesedés) már ekkor megelőzte, és azóta egyre magabiztosabb. „Azt gondolom, hogy a mi termelési költségeinkkel kevesen tudnak versenyezni a világban. Mára nemcsak olcsóbbak, de jobbak is vagyunk a spanyoloknál, akik kevésbé képesek homogén árut biztosítani. Mindent összevetve Egyiptomnak kevés versenytársa maradt a batáta exportpiacán” – vélekedett egy alexandriai nagygazdaság, az AfriGoodGrow vezetője.

Egyiptomban két batátatermő régió van, az egyik Kafr El Sheikhben, ahol általában augusztus végén kezdődik a betakarítás, a másik Damietában, ahol később indul a gumók felszedése. Csakhogy idén már július közepén voltak szedésérett táblák Egyiptomban. Plusz ebben a szezonban sok új belépővel is gyarapodott a termelői kör, mivel tavaly a batátatermelés 100 százalékos haszonnal járt, így sokak érdeklődését felkeltette. A legnépszerűbb fajták a narancshúsú Bellevue és Beauregard.

Zayed szerint a korai szezonkezdés, valamint a megnövekedett mennyiség elnyújtja az exportidényt, ami csak a hőkezelő és hűtőtárolókkal rendelkező nagygazdaságoknak kedvez, a kisebbek ugyanis december-januárban mindenképpen befejezik az árusítást. Az AfriGoodGrow-nál normál esetben májusig tart ki a Beauregard fajta, de most jóval korábban léphettek piacra az új terméssel, és vélhetően tovább is fognak tartani az idei készletek. Az ár túl lehet a mélyponton.

batáta
Ízelítő a hazai batátatermésből (forrás: Szoták Barnabás)

A holland és brit kereskedők élénk vásárlással kezdték az idényt, így az indulóárak magasabbak voltak a tavalyinál. Most viszont már 30 százalékkal a tavalyi szint alatt járnak – közli az egyiptomi szakember, aki úgy véli, újabb piacokat kell keresnie az alexandriai portékának. A batáta értéke olyan gyorsan csökkent, hogy a helyi termelők többsége felfüggesztette a betakarítást.

„Ez összehangolt döntés volt, és egy jó kezdeményezés a készletek ellenőrzésére addig, amíg a kereslet meg nem élénkül” – kommentálta a fejleményt Zayed. A fogyasztás jellemzően az iskolaszezonnal együtt kezd el emelkedni, most is erre számítanak az egyiptomiak. Másrészt ahogy halad előre a betakarítás, úgy érkeznek az egyre nagyobb méretű és egyre drágább gumók a kínálatba. Ezeket sokkal többre értékeli a piac, mint a szezon eleji miniméreteket, amikből most eleve több is volt a hőhullámok miatt.

SZERZŐ: GÖNCZI KRISZTINA