fbpx

HABI: ezekre figyelnek az állattartásban

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 május 12.

Az állattartásban faj és környezeti igény szerint mást kell biztosítani a gazdának egy fiatal állomány fenntartására és a tenyészállatok részére. Ám fontos, hogy külső-belső környezetük, takarmányuk előállítása gazdaságos beruházással, üzemeléssel valósulhasson meg!

 

Habi Kft.

 

Segítő gépek, szökésvédelem, ápolás

Az állattartás egyik elengedhetetlen kelléke a homlokrakodó, ami sok kétkezi munkát megspórol a gazdának. A mai rakodók nagy része Euro Norma csatlakozós: rengeteg eszközt használhatunk vele, amik szintén Euro normások – például a bála- és raklapvilla, a kanál, a bálarakodó konzol, a big bag-emelő, a bálacsipesz, a bálabontó. Gondoskodni kell a szökésvédelemről is, a villanypásztorozásról és tartozékairól (trafó, zsinór, szigetelők, oszlopok stb.). Továbbá ápolnunk is kell az állatokat, fertőtlenítő készítményekkel, táplálékkiegészítőkkel (nyalósó).

 

Milyen is legyen a fűkasza?

A takarmányozásban itthon a dobos, rotációs és önjáró fűkaszák hódítottak, de ezeket felváltják tárcsás, más néven diszkes fűkaszák. A dobos fűkaszák előnye, hogy jobban követik a talajegyenetlenségeket, és gyepek, rétek kaszálása is könnyebb velük. Olcsóbbak az alkatrészek, könnyen javíthatók. A tárcsás kaszák könnyebben sérülnek, és akár egy földcsomó is több százezres kárt okozhat a gépben. A tárcsás technológia nagy előnye, hogy nagyobb területeket gyorsan betakaríthatunk vele, időt és energiát spórolva, de az alkatrészek könnyebben és gyorsabban kopnak. Viszont egyenletes területeken telepített pillangósfélék és gyepek esetén szebb, precízebb vele a munka.

 

Habi Kft.

 

Rendkezelés és bálázás

A kaszálás utáni rendkezelésben a legelterjedtebbek a csillagkerekes rendsodrók/rendterítők. Ezek nagy része vontatott 7, illetve 9 kerekes rendsodró, de gondoltak a kisebb kertek/területek tulajdonosaira a függesztett, 5 csillagkerekes rendkezelőkkel. A csillagkerekes rendsodrók nagy előnye a rotációs rendkezelőkkel szemben, hogy jobban követik a talaj egyenetlenségeit, kisebb a fenntartási költségük és a szerkezeti sérülések kockázata. Mivel ezek a munkagépek univerzálisak, szinte minden területen használhatóak: ágygyepek, legelők, folyótöltések stb. rendképzésére, terítésére.

A jó bálák alapanyaga a megfelelő minőségű bálakötöző. Hálós kötözésnél vagy zsinegesnél, a bálaháló választásakor legyünk körültekintőek, nézzünk utána a minőségnek! Döntő a szakítószilárdság, az UV-állóság, az anyagminőség. Úgy válasszunk, hogy a bálák széleit is megfelelően befedje, legyen tekercs végi figyelmeztető csík!

 

 

Habi