fbpx

Ukrajna: eurómilliók érkeztek az exportkönnyítő laborra

Írta: Szerkesztőség - 2023 október 10.

Német-japán támogatással és FAO segítséggel exportkönnyítő laboratórium létesült Ukrajnában – számol be a FruitVeB.

labor
Az élelmiszerlánc-biztonság védőbástyái a laborok (forrás: Nébih)

Otthon is ellenőrizhetik a minőséget

Miután Oroszország felmondta a gabonaszállítási megállapodást, leállt a fekete-tengeri folyosókon keresztül történő export, így alternatív exportútvonalak létrehozására volt szükség, elsősorban a Dunán keresztül. (Lásd: Eurómilliók a dunai terményszállítás megduplázására.)

A másik megoldás, ami a kelet-európai tranzitforgalmat gyorsítja az, ha a szárazföldi útvonalakon a célállomásra teszik át a növény- és állategészségügyi ellenőrzés helyszínét. (Lásd: Itt a megoldás az ukrán gabona vitában.) A harmadik, hogy Ukrajna maga végez el olyan szintű ellenőrzést, amilyet az EU elvár.

Utóbbi érdekében Cem Özdemir szövetségi miniszter és ukrán kollégája, Mikolaj Szolszkij egy élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi laboratóriumot felállítását jelentette be Ukrajnában. A laboratóriumot a német szövetségi szaktárca a FAO-val közösen finanszírozta egy vagyonkezelői alapon keresztül, az EU és Japán hozzájárulásával. Az összesen 2,7 millió eurót főként a laboratóriumi felszerelésekre fordították.

Véget fog érni az importtilalom

Cem Özdemir szövetségi szakminiszter ebből az alkalomból kifejtette: „Németország az EU-val együtt dolgozik a mezőgazdasági áruszállítás biztosítása érdekében az áruszállítási folyosók és a terminálkapacitások bővítésén. Nem fogjuk hagyni, hogy Putyin az éhezést használja fegyverként.” Mikolaj Szolszkij köszönetet mondott Japánnak, az Európai Uniónak és a FAO-nak, amiért csatlakoztak ehhez a projekthez, és külön Németországnak, hogy támogatják Ukrajna álláspontját a kelet-európai országokban érvényes importtilalom feloldásában.