fbpx

Ismét búcsúznunk kell egy gombaölő hatóanyagtól

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 12.

Május végétől Európában már nem adható ki engedély cipronkonazol tartalmú gombaölő szerekre. Elképesztő hatásspektrumú szerek fognak eltűnni a piacról.

 

feherpenesz napraforgo
A fehérpenész ellen éppúgy jó volt, mint levélbetegségekre (forrás: precgazd.hu)

 

A ciprokonazol egy szisztemikus, triazol típusú fungicid, a gombák ergoszterol-bioszintézisét gátolja. Magyarán felszívódik, és a kórokozó gombák sejtfalképzését akadályozza. Több jól ismert készítmény is tartalmazza. Ezeket számos kultúrában szívesen alkalmazzák a legváltozatosabb levél- és szárbetegségek ellen, de még penészgombák ellen is. Strobilurinszármazékkal kombinálva preventív, kuratív és zöldítő hatásuk is van, vagyis nemcsak megelőző jelleggel vethetők be, a tünetek jelentkezésekor is hatásosan gyógyítják, vitalizálják a növényt. Igazán hatékony szereknek kell tehát hamarosan búcsút mondanunk. A cipronkonazol tartalmú fungicidek idén november 30-ig forgalmazhatók, a megvásárolt mennyiséget pedig jövő év november 30-ig kell felhasználni.

Megjegyezzük: ebben a szegmensben éppen elég hatóanyag és termék marad forgalomban a hatékony és biztonságos védekezéshez. A gyártók különösen ügyelnek rá, hogy az új készítmények rezisztencia-megelőző tulajdonsággal is bírjanak. Ez azt jelenti, hogy jellemzően több, más-más hatásponttal rendelkező hatóanyagot kombinálnak bennük. Konkrétan fehérpenész ellen ma már korszerűbb, akár jobb hatásfokú permetszerek is elérhetőek a piacon, mint a kivonásra kerülők, pánikra tehát semmi ok.

A rovarokkal szembeni védelem terén rosszabbul állunk. Lásd ebben a témában: Betett a szerkivonás a termelésnek: 50%-kal nő Európa cukorimportja.