fbpx

Meglódult az infláció

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 12.

2021. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az üzemanyagok, az étolaj és a dohány ára emelkedett leginkább – derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

 

étolaj
A legőrültebb ámokfutást a növényi olajoknál tapasztalni (forrás: freepik.com)

 

Az étolajnál csak a benzin drágult jobban

2020. áprilishoz viszonyítva leginkább az üzemanyagok ára szállt el, most átlagosan 40 százalékkal fizetünk többet a tankolásért, mint amikor a járvány kitört, és leállt a világ. Az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal nőtt, de ezen belül hatalmas kiugrások is vannak. Az étolaj például 23 százalékkal, a rizs csaknem 8 százalékkal, de a margarin, a liszt és a száraztészták is 7 százalék körüli mértékben drágultak. A gyümölcs- és zöldséglevek átlagosan 5 százalékkal kerülnek most többe, mint egy évvel ezelőtt. A sertéshús ára viszont 7 százalékkal csökkent, kicsivel kevesebbe kerülnek a feldolgozott húsáruk és a sajt is. (Kína továbbra sem engedi be a német sertéshúst az afrikai sertéspestis miatt, importigénye is fékeződik – a szerk.) A dohányáru elsősorban a jövedékiadó-emelés miatt lett 20 százalékkal drágább. A tartós fogyasztási cikkekért 3,4 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok 5,5 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt.

 

fogyasztóiár-index ábra

 

A hús és a ruha ára gyors emelkedésbe kezdett

Az elmúlt hónaphoz viszonyítva az idényzöldségek, -gyümölcsök, valamint a sertéshús ára indult meg leginkább felfelé, 3,7-3,9 százalékkal emelkedtek. (Ezt fogjuk látni a baromfitermékekben is, hiszen az abrakfogyasztó állatok takarmányozási költségei 25-30 százalékkal drágultak 2020 végére – a szerk.) Kis csökkenést mutatott viszont a vaj és vajkrém, illetve a tej ára. Az elmúlt évben holtponton várakozott a ruhák és cipők értékesítése, hiszen a home office-ban ezek elveszítették a jelnetőségüket. Most viszont a nyitással és a nyár közeledtével gyors emelkedésbe kezdett a ruházkodási cikkek ára (+3%) is, és tovább drágultak a szeszes italok. A dohánytermékek jövedéki adója április 1-jén még több lett, így itt is 3,7 százalékos növekedést mért a KSH. Az üzemanyagok kicsit (-1,2%) olcsóbbak lettek márciushoz mérten.

 

Lásd még a témában: Az infláció hétszeresével drágult az étolaj a járványban.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina