fbpx

Kiaknázatlan lehetőségek a talajban – avagy nézzünk mélyebben a napraforgó alá!

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 07. -Hirdetés

Az év kezdetén, még tél folyamán mélyebb talajvizsgálattal indítottuk a több éves 6 tonna programunkat, amely az idei év fontos zárószakaszához érkezett. A talajvizsgálat célja, ahogy arról már korábban írtunk, a mélyebb rétegek (0–90 cm) nitrogéntartalmának megismerése. Ez kiemelten fontos a mélyre hatoló gyökérzettel rendelkező napraforgó esetében, de mint időközben kiderült, az őszi kalászosoknál 60 cm mélységig már több termelő is alkalmazza ezt a metódust. A Syngenta a program kiterjesztését tervezi hibrid árpái esetében is, hiszen ennek a kultúrának is épp a mélyről történő tápanyag és víz beszerzése az előnye.

Napraforgó
A napraforgó mélyre hatoló gyökérzettel rendelkezik

A 2022-es szezonban 51 résztvevő csatlakozott a programhoz, átlagosan 20 ha területrésszel, közülük 41-en vettek részt a 6 tonna program termésversenyében.

Az országszerte mintázott és mért talajvizsgálatok nitrit-, nitrátértékei is mutatták, hogy van mit keresni a mélyben, különösen a korábbi szintén száraz év alacsony termésátlagú táblái után. A kiszórt nitrogénhatóanyag-mennyiségek 20–80 kg/ha között alakultak, a többletmennyiségeket a talaj szolgáltatta (1. ábra).

A szárazság sok területet sújtott, mégis akadtak ígéretes táblák, amelyek már korábban sejtették, hogy megközelíthetik a célt. A nevezett táblákon belül műholdas felvételekkel próbáltuk kiválasztani a legjobb 6 ha-os részt. A 4 ezres csoport, azaz a 4000 kg/ha feletti táblák nitrogénellátottsági értékei érdekes képet mutatnak (2. ábra), ahol a rangsor is látható.

Diagram
2. ábra. 4000 kg/ha feletti termésű táblák N-ellátottsága. Az összes nitrogén és a termés kapcsolata

A 2. ábra jól mutatja, hogy az extrém nitrogénellátottság nem járt együtt a magas terméshozammal. Akár pazarlásnak is nevezhetjük a túlzó N-ellátottságot, habár tudjuk, hogy ennek jókora része termőhelyi adottság, és nem pénzen vásárolt műtrágya. A megfelelő nitrogéndózist csak a talajban lévő mennyiség ismeretében tudjuk kiszámolni. Ezt fontos szem előtt tartani.

Napraforgó
A résztvevő termelők több Syngenta hibriddel neveztek

A valódi versenyzőkre, azaz a hibridekre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A résztvevő termelők több Syngenta hibriddel neveztek a szakmai program keretén belül megrendezett termésversenyre. Az egynél több helyen szereplő hibrideket a 1. táblázat tartalmazza, feltüntetve a helyek átlagtermését és az elért legjobb eredményt is a település megjelölésével. A bemért termésátlagok a Syngenta termésversenyre nevezett 20 ha-os területek legjobb 6 ha-os részeinek eredményei, azaz nem kisparcellákról származnak.

Táblázat
1. táblázat. A top hibridek és eredményeik (*öntözött)

A top 6 ha-os átlageredményeket meghaladták a táblán belül mért értékek, amelyeket a kombájnok hozammérői biztosítottak részünkre. Az 1. képen az országos Vándorkupán a verseny legjobb terméshozamát elérő nyertes csátaljai tábláján egy jól elkapott pillanat, azaz 8,46 t/ha terméshozam látható.

Okosgép digitális kijelzője mutatja az adatokat
Okosgép digitális kijelzője mutatja az adatokat

A program tovább folytatódik, hiszen a célunk, hogy termelőinkkel együttműködve még több tapasztalatot és információt szerezzünk egyre jelentősebbé váló növényünkről, a napraforgóról, hogy közösen tovább emeljük hazánk napraforgó-termésátlagát!

Amennyiben szeretne többet megtudni 6 tonna programunkról keresse fel weboldalunkat!

Ismerje meg még jobban a napraforgót a 6 tonna –  a napraforgó titkai video sorozatunkból!

Syngenta