fbpx

Cibálja a piacokat a járvány

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 21.

Árak, termések

Történelmi léptékű mozgásokat okoz a világgazdaságban a vírusjárvány. Az első hullámban ritkán tapasztalt kereslet-kínálati sokkot hozott, és ebből fakadóan az árak általános, intenzív erodálódása kiterjedt a részvények, kötvények világán túl az alapanyagokra, energiahordozókra és a terményárakra is.

A Chicagói tőzsdén például a március eleji állapothoz képest közel 17%-kal sokéves mélypontra esett a májusi lejáratú kukorica jegyzése. Ennek oka az olajárak zuhanása, ami 70%-os(!) csökkenést jelent az év elejéhez képest. Kínálati oldalról nyomást gyakorol a piacokra a várhatóan nagy dél-amerikai kukoricatermés: Argentína: 50, Brazília: 101 millió tonnát becsül, de még az USA-gazdák is nagyobb területen terveznek kukoricát vetni.

Hintában a forint

Európában is csökkentek az árak. A párizsi tőzsde júniusi határidős jegyzése az év eleje óta 13 EUR-val került lejjebb. Az EU ma már a világ egyik legnagyobb kukoricaimportőre, de most a kereslet csökkenése tapasztalható: akár 4 millió tonnát is csökkenhet az EU importja. Magyarországon az elmúlt hetekben szeszélyes ingadozás tapasztalható a kukoricapiacon, amibe belejátszott az euró-forint árfolyam rekord gyengülése, majd korrekciója. Ez a kukoricaárakban akár 3500 forintos változást is okozhatott, miközben az exportőrök és feldolgozók euróban változatlan árakat közöltek. Végül az erősödő forint és a csökkenő exportkereslet mellett, továbbá a tavaszi vetések miatti munkacsúcs eredményeként a piaci aktivitás alábbhagyott.

Spájzolunk az aszályban

A búza világkereskedelmét is befolyásolja a járvány: noha 5 millió tonnával csökken a globális felhasználás, és közel hasonló mértékű fordulókészlet emelkedéssel kalkulál a 2019/2020-as gazdasági évre, az árak mégis emelkednek, aminek az oka a kialakult bizonytalanság miatt megugró belföldi keresletben van. A magyar lakosság is jelentős mennyiségű tartós élelmiszert halmozott fel már a járványt követő kijárási korlátozások előtt. Emellett a jellemzően nem gabonaimportőr országok bespájzoltak, így az EU belső kereslete csökkent. Jó hír viszont, hogy az EU búza-exportaktivitása kifejezetten erős a közel-keleti, több esetben távol-keleti és észak-afrikai országok irányába.

Magyarországon az elmúlt napokban viszonylag szerény a kereslet az ótermésre. Kevesebb nyugalom övezi a vetés állását (persze nemcsak a búzát, hanem a többi tavaszi növényt illetően is): égető szükség van az utóbbi hetek szárazsága után a kiadós esőkre.

(forrás: Horizont Média/Reng Zoltán, Hungrana Kft.)