fbpx

Szója: történelmi rekord és jó árak jönnek Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 30.

…ráadásul nagy a növekedés a 2022-eshez képest is. Különösen jó hír, hogy közelítünk a kontinens igényei harmadának kielégítéséhez európai termelésből.

Növekedés az EU-ban és Európában általában

A Donau Soja minden idők legmagasabbjára számít az EU szójatermésben 2023-ban – jelentette be a szervezet egy hónappal az idei betakarítás megkezdése előtt. Az európai termés várhatóan eléri a 11,5 millió tonnát. Ez több mint 16%-os növekedést jelent 2022-hez képest, amikor a teljes betakarítás nem érte el a 10 millió tonnát. Az EU országaiban a fehérjenövény termőterülete eléri az 1,1 millió hektárt, ahonnan megközelítőleg 3 millió tonnát aratnak majd le: ez is 750 ezer tonnával több, mint tavaly. Kedvező fejlemény, hogy az EU-országok termése egyharmadával nőtt 2022-hez képest.

Hazánk és a többi ország is

A betakarítás mennyiségének erőteljes növekedése az EU-ban elsősorban a jobb időjárási helyzetnek és az idei év több csapadékának tudható be a tavalyi széles körben elterjedt száraz időszakokhoz képest, valamint az ezzel járó terméskieséseknek. Az előre jelzett ukrajnai termés idén különösen ígéretes, mert a szója termőterülete és a hektáronkénti hozam is a legjobb körülményeknek köszönhetően nőtt. Összességében a megművelt terület a háború ellenére 20%-kal 1,8 millió hektárra nőtt. A Donau Soja ezért csaknem 680 ezer tonnás pluszra számít idén. Olaszország, Románia és Magyarország is jelentős termésnövekedésre számít. Ausztria esetében a Donau Soja mintegy 15%-os termésnövekedést és 280 ezer tonnás rekordtermést prognosztizál.

Most van a legjobb alkalom az európai szójára…

Miután az EU-ban körülbelül 30-35 millió tonna a kereslet, ezek a hírek azt jelentik, hogy a kontinens szójaigényének a harmadát ma már Európában is meg lehet termelni a tengerentúli import helyett. Tekintve, hogy a világon Európában a legmagasabb szintű az élelmiszerbiztonság és a hagyományos GMO-mentességi elkötelezettség, ez fontos irány. „Most van a legjobb alkalom arra, hogy az élelmiszeripar áttérjen az európai szójára, mert a prémiumok historikusan alacsonyak a génmódosított tengerentúli szójához képest” – mondta Matthias Krön, a Donau Soja elnöke.

Az európai GMO-mentes szója árai is pozitív irányba haladnak. Az elmúlt három-négy hónapban történelmi mélypontra zuhantak az USA-ból vagy Dél-Amerikából származó, genetikailag módosított szójához képest.

A szója esélyei azért is nőhetnek, mert a szakmabeliek összes elemzése azt mutatja: a gazdák jövedelmi szempontjából ez a fehérjenövény ellenállóbb, jobban és gazdaságosabban termeszthető, mint például fő konkurense, az időjárási és piaci hatásoknak kitettebb kukorica.