fbpx

Három szűkebb év után jön a szójaözön

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 27.

Bár az USA-t sújtó aszály miatt lefelé kellett módosítani a világban megtermelt szója mennyiségét, az még így is mindenkori rekordnak látszik. Hazánkban közepes szójatermés várható.

szója
A magyar termés közepes lesz (fotó: Horizont Média)

Globális szinten

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a globális szójatermés körülbelül 403 millió tonnát tesz ki a futó szezonban. Július óta 2,5 millió tonnával csökkent a várt mennyiség, de még így is mindenkori rekord. Három szorosabb ellátottságú év után dúskáini fogunk ebben a fehérjenövényben. A korábbi számokat az USA-t sújtó aszály miatt kellett lefelé módosítani, ahol most 114,5 millió tonnára becsülik az össztermést.

Mindent összevetve a tavalyinál 33 millió tonnával lehet több a világ szójatermése idén, ennek 81 százalékát Brazília, Argentína és az Egyesült Államok állítja elő. Az elemzők a globális fogyasztást szűk 384 millió tonnára teszik, ami 20,7 millió tonnával több, mint 2022/23-ban. Ennek ellenére rekord nagyságú zárókészlettel zárhatja a világ ezt a szezont.

Magyar kilátások

Hazánkban szűk 60 ezer hektár az idei szójaterület nagysága, a korábbi kiugrások után stabilan beálltunk erre a szintre. (A szezon előtt még nagy volt az optimizmus a területnövekedést illetően, amit a szója kis tápanyagigényére, ergo kis termelési költségére alapoztak. Időjárásunk azonban olyan pofont adott 2022-ben, ami elvette az új belépők kedvét a próbálkozástól.)

A hazai országos átlagtermést 2,8 tonnára tette az EU Bizottság a legutóbbi becslésében. Valahol 160-165 ezer tonna között lesz a megtermelt szójamennyiség, ami közepes eredmény. Az elmúlt öt évben a termés mintegy 56 százalékát bab formájában exportáltuk GMO-mentes alapanyagot igénylő országoknak (Németország, Ausztria). Eközben 150 ezer tonnás nagyságrendben importáltunk jellemzően brazil GM-szóját.