fbpx

A borjogi szabályozás ez évi ütemezése

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 01.

Az egyszerűbb és gyorsabb adminisztrációt eredményező új hazai borjogi szabályozás bevezetésének következő üteme 2022. június 01.: indul az új adminisztrációs logika alkalmazása és nyílik meg az elektronikus ügyintézés lehetősége a szőlő-bor ágazat szereplői számára.

Pincében, pohárral a kezében egy soltvadkerti borász.
A mezőgazdaság digitalizációjához tartozik az ePinvekönyv rendszere is (Fotó: Horizont Média/Archív)

Az új borjogi szabályozás teljes egészében csak 2022 augusztusától lép hatályba

A 2021. augusztus 1-jén hatályba lépett új szabályokra való felkészülést egy egyéves átmeneti időszak segíti. Ennek első 10 hónapjában még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni, az új adminisztrációs szabályok csak az átmeneti időszak utolsó 2 hónapjában, 2022 június 1-jétől lépnek életbe.

Ezzel együtt az ágazati adminisztráció (pl. szőlőtelepítés, szüret, származási bizonyítványok, forgalombahozatal) informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani. Ebben az időszakban az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek minden ágazati szereplő számára.

A megújult rendelkezések 2022. augusztus 01-jétől lépnek teljes körűen életbe: ekkortól kezdve a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége.

Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól van kivétel

A szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban: pincekönyv) on-line vezetése csak az (3 év átlagában) évi 20.000 hl borászati termék felett értékesítő borászati üzemengedélyesek számára lesz kötelező, a kisebb termelők számára ez nem előírt.

Az új adminisztratív szabályokat igyekeztek a borpiaci évhez igazították, ezért 2022 júniusa a bevezetés dátuma, ugyanis minden év augusztus 01-jétől a következő év július 31-éig tart ez az időszak. Az online felülettel támogatott digitális adatbázis segíti az ágazati szereplők munkáját, az új adminisztrációs szabályok alkalmazását. A módosítás a szőlőtermesztőkkel és borászatokkal történt egyeztetések után valósul meg.

További információk találhatók az új borjogi szabályozás részleteiről az Agrárminisztérium által üzemeltetett szőlőtermesztési és borkészítési szakterülettel foglalkozó oldalon.

Youtube videó beágyazása

A magyar alföldi borok is ismertek lettek Európában (Videó: Horitont Média)

Forrás: AM Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc