fbpx

Kukorica: vakmerő ukrán verseny a hatalmas kínai piacért

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 30.

Kína a világ legnagyobb kukoricaimportőre: a 2023/24-es gazdasági évben 23 millió tonnát vesz külső országokból. Korábban e mennyiség 30%-át Ukrajnából vásárolta, de aztán az orosz agresszió miatt kénytelen volt más beszállítókra váltani.

Megkockáztatják a szállítást az ukránok

Ukrajna mélytengeri kikötőinek lehetséges újranyitása az ország exportjait jelentősen felerősítette, és az árszintek is elég versenyképesnek. Így az orosz agressziótól fenyegetett állam képes kukoricát szállítani Kína kulcsfontosságú globális importőreinek. Ennek érdekében már jelentős vízi szállítmányozási, karbantartási erőfeszítéseket tesz. Múlt heti értesülések szerint 12-15 hajót is regisztráltak az ukrán fekete-tengeri kikötőkből Kínába történő berakodásra. A lépés a fekete-tengeri gabonaipari kezdeményezés összeomlása után különösen figyelemre méltó, miután az oroszok felrúgták a Törökországgal, az ENSZ-szel és Ukrajnával kötött négyoldalú megállapodást.

Azóta az ukrán hatóságok próbára teszik az orosz hadsereg elszántságát, és a gabonamegállapodás összeomlása ellenére vakmerően, mélytengeri kikötőkből sorozatosan fogadnak és indítanak hajókat bízva, hogy a kereskedelmi forgalom újraindulhat.

Versenyképes árak

Az ukrajnai eredetű, Kínába szállítandó kukorica piacán keringő ajánlatok tehát versenyképesnek tűnnek más származásúakhoz képest. A jelenlegi ajánlatok – az AgriCensus szerint – 275-280 dollár/t CFR között voltak Kínában szerdán, vásárlási kezdeményezések pedig 260 dollár/t CFR-nél hangzottak el, és valószínűleg 265 dollár/t CFR-re emelkedtek októberi szállításra. Sokan arra számítanak, hogy amint egyre több hajó indul Ukrajnába, a fuvardíjak valószínűleg tovább csökkennek, ami vonzóbbá teszi az árut. Mióta az első hajók két héttel ezelőtt beléptek Ukrajna mélytengeri kikötőjébe, Pivdennyijébe, Odesába és Csornomorszkba, a kínai célállomásokra vonatkozó áruszállítási elképzelések már 10 dollár/t körüli összeget estek.