fbpx

Nem csökken a szilva ára, mivel mérsékelt a kínálat

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 28.

Sok más zöldség-gyümölcshöz hasonlóan a szilva ára sem korrigált vissza a háború előtti szintre, sőt, tovább emelkedett. Az utóbbi három év időjárása ugyanis egész Európán nyomot hagyott.

szilva
Az elmúlt 3 év időjárása egész Európán nyomot hagyott (forrás: tridge.com)

Nincs elég szilva az EU-ban

Spanyolországban 2023-ban 181,8 ezer tonna szilva betakarítását jelezték idén, ez szinte megegyezik a tavalyi eredménnyel. Az olaszországi szilvatermés viszont 14 százalékkal gyengébb idén: 161,4 ezer tonna körül várják a tavalyi 187 ezer tonna után. Lengyelországban idén 4 százalékkal kisebb, 128 ezer tonnás termés várható. Németországban átlagos mennyiségű, 45,1 ezer tonna körüli szilvára van kilátás. Magyarországon is ugyanennyi szilva terem egy átlagos évben, de az utóbbi három év nem volt annak nevezhető. A tavalyi aszályban 7 ezer hektárról csak 34,9 ezer tonna gyümölcsöt takarítottak be, és az időjárásnak az idei terméspotenciálra is negatív hatása volt.

A magyar árak is nőnek

A hazai szilvakivitel 2020 előtt még 7-11 ezer tonnára rúgott, befelé csak egy tonna körüli szilvamennyiség érkezett. Az utóbbi három rossz évjárat 1,4-3,5 ezer tonnára mérsékelte exportunkat, az import ennek ellenére csak pár százezer tonnával emelkedett. Idén a belföldi szilva a 28. héten jelent meg a Budapesti Nagybani Piacon átlagosan 662 forint/kilogramm áron. A gyümölcs termelői ára (437 forint/kilogramm) a 28–38. héten 8 százalékkal volt magasabb, mint tavaly, azaz sok más zöldség-gyümölcshöz hasonlóan nem korrigált vissza az ára a háború előtti szintre.

Moldáv szilva hódít el piacot

Az Eurostat adatai szerint az unió külkereskedelmi egyenlege friss szilva tekintetében negatív volt 2022-ben: 83,4 ezer tonna export állt szemben 100,2 ezer tonna importtal. Vagyis a szilva hiánycikka közösségben, elvileg érdemes foglalkozni vele. Veszélyforrásként a vámmentes moldáv szilvát kell említeni, amelyik legfontosabb külpiacunkat, Romániát is elfoglalja. (Lásd: Elindult az olcsó moldáv szilva Európába.)