fbpx

Kvótatörlés jöhet az orosz búzaexportban, a vám is csökkent

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 13.

Nem valószínű, hogy a menetrendszerűen februárban érkező exportkorlátozás 2023-ban is életbe lép Oroszországban, mivel több mint 50 millió tonnás feleslege van búzából. Ám az sem valószínű, hogy az összeset eladja.

búza kikötő
A kivitel háromnegyede tavaly is a kvótamentes időszakban zajlott (forrás: antaresshipping.com)

Nem sürgetnék a kivitelt

Az orosz hatóságok a gabona-exportkvóta eltörlését fontolgatják a 2022/23-as gazdasági évre, mivel az ország búzatermése a vártnál is nagyobb lett, 103 millió tonna, 36 százalékkal nőtt egyetlen év alatt. Viktoria Abramcsenko, Oroszország miniszterelnök-helyettese szerint emiatt nincs oka annak, hogy fenntartsák az exportkvótát, ami jellemzően február 15. és június 30. között korlátozza a kivitelt. A gyakorlatban a kvóta eddig annyiban befolyásolta az orosz exportot, hogy a szállítás javát (tavaly háromnegyedét) a kvótamentes időszakra tették a kereskedők. Most túl nagy mennyiségről beszélünk, hogy ez megvalósulhasson.

Épp elég az akadály

Az előző szezonban az ország összesen 33 millió tonna búzát szállított ki a nemzetközi piacra, ez a futó évben akár 50 millió tonnánál is több lehetne, ha a kereskedelmi feltételek ideálisak volnának – de nem azok. Mint arról már többször is beszámoltunk, a nagy termés ellenére döcög az ország kivitele, mivel a háborúzás egyrészt kockázatossá tette a fekete-tengeri hajózást, másrészt a pénzügyi szankciók is nehezítik a kereskedők dolgát.

A piaci szereplők meglehetősen szkeptikusak. A rubel az olajválságban erősödött, ami nem használ az exportnak, és továbbra is él a lebegő exportvám (ez október 11-ig 14,4% volt, október 12-től 11% alá csökkent). Az orosz búza exportátlagára pillanatnyilag 307,7 dollár tonnánként, ami a gyenge magyar valuta tükrében 136 ezer forintnak felel meg, eközben az ukránok 260 dollárért (115 ezer forint) rakják hajóra Odesszában.