fbpx

Zuhan a cukorrépa-termelés Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 29.

Idén júliusban 74 százalékkal volt drágább az Európai Unióban a cukor, mint 2022-ben, és most is történelmi csúcson van az ára. A közösség répaterülete 2018 óta 17 százalékkal csökkent.

cukorrépa betakarítás
Betakarítás (forrás: Petya AgroTV)

Az EU környezetvédelmi célkitűzései gyakran szembe mennek az élelmiszerinfláció megfékezésére és az ellátás biztosítására irányuló törekvésekkel – állapítja meg a Reuters annak kapcsán, hogy a cukorrépa-termelés a szerkivonások hatására rizikóssá vált, és a gazdálkodók nem tudnak alkalmazkodni az új kihívásokhoz.

Nincs szükséghelyzeti engedély sem

A neonikotinoidos csávázóanyag 2019. évi betiltását követően Franciaország és más tagállamok is felmentést adtak gazdáiknak az uniós szabályozás alól. Az ok: a következő évben 20-30 százalékos termeléskiesés érte az EU legnagyobb termelőit, mivel nem tudták megvédeni az állományokat a répa vírusos sárgaságát hordozó levéltetvekkel szemben. (Lásd: A nagy pofon után mindenki visszatért a neonikotinoidhoz.)

Csakhogy idén januártól már senki semmilyen okból nem adhat szükséghelyzeti engedélyt erre a rovarölő hatóanyagcsoportra – döntött az Európai Unió legfelsőbb bírósága. A termelés azonban nem bír el 20 százalékos hozamveszteségeket, így az EU legnagyobb termelőjénél, Franciaországban idén 14 éves mélypontra süllyedt a cukorrépa termőterülete. Az unió egészét tekintve 2018-hoz képest már 17 százaléknyi földterületet veszített ez a kultúra.

Alacsony készletek, magas árak

Mivel az EU a világ harmadik legnagyobb cukortermelője, így az itteni kibocsátás csökkenése a világpiaci árakra is hatással van. A globális cukorkészletek egyébként is alacsonyak, a kereslet növekszik, a kínálat pedig az egész világon ingadozó az éghajlatváltozás miatt – magyaráz a Reuters. Ezért az unió cukorárai minden idők legmagasabb szintjén vannak, a két évvel ezelőtti árak több mint megduplázódtak (2020 júliusában 378 euró volt a fehércukor átlagára, idén júliusban pedig 821 euró/tonna).

cukorárak
Forrás: investing.com

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a közösség cukorimportja körülbelül 60 százalékkal nő a jelenlegi szezonban, az uniós szükséglet körülbelül 15 százalékát importból kell fedezni. A helyi cukorgyártás alapanyag-mennyisége olyan mértékben lecsökkent az utóbbi években, hogy az elemzők már tavaly gyárbezárási hullámot vizionáltak. Mint kiderült, nem alaptalanul: a világ második legnagyobb cukorgyártója, a Tereos idén leállította egyik gyárát Észak-Franciaországban.

A krízishelyzetre a megoldást egy sárgaságvírusnak ellenálló cukorrépa-fajta jelentené. A hírek szerint már „készül” is egy ilyen, de leghamarabb csak 2027-ben lesz bevethető. A baj az, hogy közben fejlesztések maradnak el, gyártókapacitások esnek ki, ezeket nehéz lesz újra formába hozni. A csalódott gazdálkodókat sem egyszerű visszacsábítani a termelés frontjára.

Hazánkban idén a kedvező finanszírozási kilátások miatt nőtt a cukorrépavetési kedv: Öt ok, amiért nőni fog a cukorrépavetési kedv.