fbpx

Csökkent az optimizmus a búzapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 31.

Minél később kerül le a tábláról az adott gabona, annál nagyobb veszélyben van az idei időjárás miatt. Az északibb területek nagy búzatermelői még messze járnak az aratástól, és optimizmusuk egyre csökken.

 

búzaaratás
Búzaaratás: azt hozta, amit várt? (forrás: Horizont Média)

 

Ami késik, az múlik

Az IGC szakértői a napokban csökkentették a globális búzatermésre vonatkozó előrejelzésüket, ami így most 788 millió tonnán áll, a zárókészletet pedig 3 millió tonnával kevesebbre, 280 millió tonnára teszik most. Az előző szezonban ez a két szám 773 millió és 279 millió tonna volt, vagyis továbbra is jók a kilátások, csak az optimizmus csökkent. Ennek oka alapvetően a rosszul indult és –  úgy tűnik – rosszul is végződő tavaszibúza-szezon Oroszországban.

Az oroszok ugyanis 11 millió tonnával (!) korrigálták lejjebb a várható gabonatermés nagyságát (121 millió tonna), a csökkenésből a búza 3 millió tonnával vette ki a részét. Az USA-ban szintén messze az ötéves átlag alatti teljesítményt mutat a tavaszi búza. Európában a betakarítás végén jár a növény, és a meghatározó országokban a vártnál kisebb termésről érkeznek hírek.

 

Nőhet az ár

A május eleji csúcs óta a búza ára a betakarítás kezdetére 20 százalékot esett, de ebből július végére 11,5 százalékpontot visszakapaszkodott. A párizsi tőzsdén a szeptemberi szállítású kenyérgabona most 218 eurót (78 ezer forint) ér, és jövő év májusra érheti el a 224 eurót (80 ezer forint). Ez akár 66-68 ezer forintos telephelyi árat is jelenthet, ha addig sem a tőzsde, sem a forint nem gondol mást.

Lásd még július közepén készült cikkünket: Szűkebb lesz a világ búzakészlete a vártnál.