fbpx

Októberben kérhető a kukorica kompenzációs támogatása

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 28.

Október első felében lehet igényelni a kompenzációt, ha a gazdaság megfelel a kritériumoknak. A támogatás jelképes összegű, de ilyen évek után megéri lehajolni érte.

kukorica kézben
A kis pénzért is le kell most hajolni (fotó: Horizont Média)

A feltétel

Mint arról korábban írtunk, az Ukrajnából származó kukorica megnövekedett behozatala miatt elszenvedett gazdasági veszteségének részbeni kompenzálására rendkívüli, vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak a termelők. A kompenzációt kizárólag a 2022. évi egységes támogatási kérelem alapján legfeljebb 500 hektáros hektáros gazdaságok igényelhetik legfeljebb 100 hektárnyi kukoricaterületre, ha szeptember 15-ig legalább 10 tonna szemeskukoricát értékesítettek már.

Nem támogatható a pattogatni való kukorica, a csemegekukorica, a silókukorica és a hibrid kukorica. Továbbá nem jogosult a támogatásra az, akinél 2022-ben az agrárkár-megállapító szerv 100%-os mértékű hozamcsökkenést állapított meg, azaz nem volt betakarítható szemeskukoricája.

Az összeg

Az (EU) 2023/1343 bizottsági végrehajtási rendelet alapján Magyarország 15,93 millió euró uniós támogatásban részesül. Korábbi cikkünkben kiszámoltuk, hogy ha mindenki jelentkezik a támogatásért, akkor hektáronként nagyjából 10 ezer forintnyi, jelképes kompenzációról lehet szó.

A támogatási kérelem, amely egyben kifizetési kérelemnek is minősül, kizárólag a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül nyújtható be. Elérési útvonal: Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Belpiaci Intézkedések → Kukoricatermelők kompenzációs támogatása menüpontok. A kérelem benyújtási időszaka: 2023. október 1. és 2023. október 16. éjfél között. A 15,93 milliárd euró december 31-ig érkezik meg a magyar kasszába. Elméletileg kiegészíthető lenne hazai forrással is, de erre sajnos nem lesz pénze a magyar kormánynak.

További részletek itt