fbpx

Az ukrán termés jobb, az orosz rosszabb lett, mint tavaly

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 29.

Ukrajnában a jobb időjárás miatt magasabb átlaghozamokkal tudták betakarítani a legtöbb terményt idén. Oroszországban jellemzően romlottak a hozamok, de ezt sok esetben kompenzálta a megnövekedett termőterület. Mindkét országban rengeteg eladnivaló gabona nyomja a raktárakat.

kukorica
Oroszországban jóformán csak a kukorica átlaghozama javult idén, de az nagyon (forrás: producer.com)

Jobb hozamokkal többet arattak az ukránok

Az ukrán szaktárca szerint november 23-án 10,2 millió hektáron fejeződött be a betakarítás Ukrajnában, ami a termőterület 94%-a. Tavaly ilyenkor 82%-os volt a készültség, és kisebbek voltak az átlaghozamok. Idén a búzát 4,77 t/h-os átlaggal aratták, összesen 22 millió tonna került a raktárakba, az árpát 3,9 t/ha-os átlaggal és 5,9 millió tonnás összterméssel vágták le. Borsóból 400 ezer tonna termett (2,58 t/ha). Hajdinából és kölesből 200 ezer tonnás nagyságrendben termeltek az ukrán gazdaságok.

Napraforgóból 12 millió tonnás termést arattak, míg tavaly 10 millió tonna alatt volt az összmennyiség. A 2,4 t/ha-os átlag itt nagyon jónak számít. Szójából is kiváló eredmény született 4,77 millió tonnával és 2,65 t/ha-os átlaggal. Az 1,8 millió hektáros terület azt jelzi, hogy ismét nagy bizalomnak örvend a növény a termelők körében. Kukoricából csaknem 25 millió tonnát hordtak be 7,5 t/ha-os átlaggal, a terület 18 százaléka még betakarításra vár.  Cukorrépából már csak a termőterült 5 százaléka van hátra, és 11 millió tonna terményt takarítottak be 47 t/ha-os átlagterméssel.

Gyengébb átlagokkal kerültek le az orosz gabonák

Az Orosz Föderációban a november 24-i adatok szerint kevesebb búza termett, mint tavaly, szűk 95 millió tonna a legutóbbi 105 millió tonna után. Az átlaghozam romlott tavalyhoz képest, csak 3,26 t/ha volt. Az árpa hozama is kevesebb volt, 2,8 t/ha, így végül 22 millió tonna összterméssel zárták a szezont. Repcéből 4,4 millió tonnát arattak 2 t/ha-os átlaggal, szójából a nagyobb termőterületnek köszönhetően nőtt az össztermés6,9 millió tonnára, a termésátlag alig változott (szűk 2 t/ha). Napraforgóból is változatlan hozam mellett (1,8 t/ha), de nagyobb termőterületről sikerült learatni 16 millió tonnát.

Kivételesen jól sikerült viszont a kukorica. Bár ebből a növényből itt éghajlati okokból jóval kevesebb terem, mint Ukrajnában, de a bő 7 tonnás átlag 14 millió tonnás termést eredményezett, ami 40 százalékkal(!) haladja meg a tavalyit.

Az egyes termények idei és tavalyi hozamait itt lehet átnézni.