fbpx

A környezet nem mindig támogatja a növény fejlődését

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 13.

Az idei aszályos év, illetve a tavaszi fagy nem támogatta a csonthéjasok fejlődését, ettől függetlenül a szilvatermés országos szinten majdnem elérte az átlagot – tudhattuk meg a Ceglédi Kutató Állomáson 2022. szeptember 6-án tartott, „Gyümölcsös szakmai nap” címmel futó szemináriumon.

Szilva
A termelőnek meg kell teremtenie a fa normális működésének feltételeit

Fajta- és genetikai gyűjtemény

A rendezvény a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest Megyei Területi Szervezetének, a Plantago-L Bt.-nek és Pro-Feed Kft.-nek a közös szervezésében zajlott. A helyszínt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kerti Gyümölcstermesztési Központ Ceglédi Kutató Állomása biztosította, a moderátor szerepét – számos ismeretanyag átadása mellett – Dr. Nádosy Ferenc kutatóállomás-vezető látta el. A szakember ismertetője szerint az intézet fajtagyűjteménye közel 400 tételből áll. A portfólióban a világ összes tájáról különböző fajták képviselik az eltérő termesztési környezetet Moldáviától Amerikáig, miközben természetesen a magyarországi gyűjtemény a legfontosabb. Az állomás szaktanácsadással és oktatással is foglalkozik, de fő feladata a kutatás. Az intézet vezetője elmondta, hogy a fő kutatási profiljuk a szilva- és kajszifajták termesztéstechnikai alkalmasságának vizsgálata, valamint nemesítése, honosítása. Ennek részei a teljesítményvizsgálatok, az adaptációs képesség és a stresszélettani megfigyelések. Konkrétan vizsgálják, hogy melyik fajtát mire célszerű felhasználni: a feldolgozott termékek (lekvár, ivólé, aszalványok) minőségét, tartalmi jellemzőit meghatározzák. Mindezek mellett az alanykutatás is részét képezi a feladatkörnek.

Saját nemesítéssel is foglalkozik a szakgárda mind a kajszi, mind a szilva esetében, több ezer magoncuk van kiültetve. Hagyományos keresztezéses nemesítést alkalmaznak, amikor a porzókört kasztrálják, majd mesterségesen, manuálisan viszik rá a pollent a célnövényre, hogy a tervezett kombinációt megkapják.

Szilva
A MATE Kerti Gyümölcstermesztési Központ Ceglédi Kutató Állomásának szilvása

Napjainkra átalakult a szilva piaca

Korábban a besztercei uralta a piacot, továbbra is keresik – főleg az idősebb gazdák – ezt és a többi hagyományos fajtát. Ezek azonban – különböző növényegészségügyi okok miatt, elsősorban, mert vírusérzékenyek – egyre kevésbé találhatók meg a termelők portfóliójában. Fő termesztőterülete ennek a fajtának Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, az ottani kertészetekben még továbbra is megtalálhatók a különböző típusai. Ezekből nagyon finom lekvár és pálinka készíthető.

Az Alföldön előtérbe kerültek a szerb és a német nemesítésű szilvafajták. Ezekből számos alkalmas a magyar klímára, még ezeken a száraz nyarakon is megfelelő termést produkálva.

A Tophit is német nemesítésű, a rendezvény során megtekintett fa „rogyásig volt szilvával”, ez is alátámasztja, hogy rendszeresen és jól terem. Frissen is fogyasztható, de lekvárnak és a konzervipari felhasználásra is jó alapanyag, előnye, hogy bírja a szállítást is. Nagyon kedvelt szilva a jóízű Topfive, amely korán termőre fordul, és termésbiztonsága kiváló. Július közepétől szedhető a sötétkék-acélkék héjú, édes, világossárga színű, kemény, leveses húsú csonthéjas. A háziasszonyok nagyon kedvelik, mert nagyon jó sav-cukor aránnyal rendelkezik és magvaváló.

Az Elena újdonságnak számít még, a most telepítők körében kedvelt fajta. Magas cukortartalma és aromagazdagsága miatt széles felhasználási köre van, frissen is fogyasztható, de pálinka-alapanyagnak is kiváló. Terméshozama rendszeresen nagy, bizonyos betegségek ellen rezisztens, toleráns.

Kiemelkedő terméseredményével a Jojo kihagyhatatlan a sorból; termése kimondottan finom, illatos, zamatos, húsa könnyen válik magjától. Szilvahimlőre rezisztens, öntermékeny. Későn érik, de sokáig szedhető. Nagyon érzékeny azonban a vízhiányra, ezért elsősorban intenzív termesztésbe ajánlott. Ebben az aszályos évben is sokat hozott, de öntözés nélkül szenvedett, prioritást a termésnek adott, de ez a fa, illetve a következő év termésének rovására ment.

Szilva
A rendezvényen résztvevők érdeklődve vizsgálták és kóstolták a különböző szilva fajtákat

A csonthéjasok júliustól mára következő évre készülnek fel

A szakmai nap jelentős blokkját Szabó István, a Pro-Feed Kft. növényegészségügyi üzletágának fejlesztési igazgatója tartotta. Ennek során a szilvaültetvényben tartott egy szemléletes tájékoztatót arról, hogy a növények miként készülnek fel a téli nyugalmi időszakra; hogyan töltik fel azokat a tartalékokat, amikkel a következő évben a káros környezeti hatásokat ki tudják védeni. Ennek során szó volt azokról a különböző szerves anyagokról, amelyekkel az aszály és fagykár esetén a növények képesek a stresszhelyzet mérséklésére, kezelésére. A gazdákban ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen konkrét intézkedéseket tehetnek a minél nagyobb termés elérése érdekében, illetve az aszályos időszak kivédésére? A szakember szerint a nyári időszak második felében a gyümölcsfáknál versenyhelyzet alakul ki, mert a felvett vizet, tápelemeket és az előállított asszimilátákat egyszerre kell fordítania a termés érlelésére és a szélsőséges környezeti hatásokra, a télre és a következő évre való felkészülésre.

A gazda a termésből él, tehát annak mennyisége fontos szempont. A növény hosszú évekig szeretne folyamatosan jól teljesíteni, így ebből a szempontból – a megfelelő termésmennyiség mellett – a fa saját raktárainak feltöltése sem elhanyagolható. Ez biztosítja azt, hogy a környezeti hatásokra felkészült legyen, azokra hatékonyan tudjon reagálni, illetve tavasszal el tudja indítani a termőévet.

A szilva jelen pillanatban túl van a rügydifferenciálódáson, gyakorlatilag a lombhullásig raktárkészleteit tölti fel. Ez szolgál arra, hogy kibírja a telet és a következő évi virágzást, és a korai lombfejlődést energiával lássa el, illetve a vegetáció során jelentkező stresszes időszakokra tudjon reagálni. A termelőnek meg kell teremtenie a fa normális működésének feltételeit annak érdekében, hogy a fotoszintézis szintje megfelelő legyen és a raktárak feltöltésre kerüljenek. Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint biztosítani a megfelelő tápanyagot; a hasznosuláshoz a vizet; a napsugárzást (az ideális lombozat és az egészséges zöld növényi felület kialakításával).

A Huncut Szilva Herceg

A rendezvény utolsó programpontjaként az érdeklődők betekintést kaphattak a szilva cukrászüzemi felhasználásába a Pro-Feed Kft. és Karikó Orsolya cukrász jóvoltából. A Magyarország Tortája címet 2022-ben a nagykőrösi Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászda nyerte el a Huncut Szilva Herceg nevű remekművével, melyből kóstolót kaptak az eseményen résztvevők. A torta egyik fő alkotóeleme a pikánsan fűszerezett szilvás csokoládémousse.

Barna Ferenc