fbpx

Tavaly a szállítás, most a fűtés és evés drágult nagyot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 13.

A kenyér már lassan 80 százalékkal kerül többe, mint tavaly, a háztartási energia pedig kétharmadával drágult a KSH legfrissebb inflációs radarja szerint. A búfelejtő alkohol ára továbbra is csak szerényen emelkedett.

kenyér
A Covid óta ellepték a netet a kenyérsütési receptek (forrás: femina.hu)

Enni és fűteni muszáj

Tavaly ilyenkor azon szörnyülködtünk, hogy a gázolaj 10 százalékot drágult. Ma már ennél sokkal húsbavágóbb problémáink vannak. A KH gyorsjelentése szerint 2022. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egyetlen hónap alatt átlagosan 4,1%-kal nőttek.

Az élelmiszerek ára 35,2%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Ezen belül leginkább a kenyér (76,2%), a sajt (68,0%), a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém (66,3%), a margarin (61,2%), a száraztészta (60,2%), a tojás (53,7%) drágult. Az állateledelekért 45,5 százalékkal hagytunk többet a boltokban. Átlag alatti mértékben, 22,4%-kal nőtt a sertéshús, 19,1%-kal a csokoládé, kakaó, 10,9%-kal a cukor, 5%-kal az étolaj ára. A szeszes italok viszonylag szerény mértékben, 16,5%-kal drágultak.

A rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása következtében a háztartási energia 62,1%-kal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121, az elektromos energiáé 28,9%-kal nőtt. A palackos gáz ára 45, a tűzifáé 43,8%-kal növekedett. (A gabonaszárítást csak azok a szolgáltatók „kockáztatják meg”, ahol palackos gáz áll rendelkezésre.)

A többin kell spórolni

A konyha- és egyéb bútorokért, valamint az új személygépkocsikért ötödével kellett többet fizetni, a lakásjavító és -karbantartó cikkek, a mosó- és tisztítószerek, illetve a testápolási cikkek nagyjából negyedével kerültek többe. Az árstopnak köszönhetően az üzemanyagok ára csak 5,8%-kal lett magasabb.

infláció
Forrás: KSH

Ezek a cikkek is érdekelhetik:
Újak vidéken: Covid-menekültek, világvégevárók és CSOK-osok
Kőolajból kukorica, avagy az agrárium és a válságok