fbpx

Légi engedély előtt a dikvát, de aligha drónra

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 17.

Az év legfontosabb deszikkálási feladata előtt még mindig nem tudni, hogy több tíz ezer hektárnyi napraforgó állományszárítása hogyan oldható meg. A dikvát körüli találgatások végére hamarosan pont kerül.

helikopteres permetezés
Már van, ahol el is indult a helikopter (forrás: agronaptar.hu)

Első drónos engedély: Mospilan

A Mospilan 20 SG rovarölő szer kapta meg hazánkban elsőként az engedélyt a drónos kijuttatásra. Az acetamiprid hatóanyagú rovarölő szer cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezésre. Így elsőként a jövő évben permetezhető ki pilóta nélküli légijárművel.

Állományszárítás: kevés a bevethető hatóanyag

Sokkal fontosabb kérdés az előttünk álló napraforgó-deszikkálás. Mint arról a repce aratása előtt írtunk, a nedves talajállapot idén alaposan feladta a leckét az állományszárításnak, és sokan „illegális” módszerekhez nyúltak, hogy a nagyra nőtt, sűrű állományt a nedves talajon lefújhassák. A napraforgó szintén hatalmasra nyúlt, és a sok eső miatt egyes vármegyékben még most is csak a citromérés fázisában van. Bizonyos, hogy az ország túlnyomó részén deszikkálásra lesz szüksége. Területe idén 3,5-szer nagyobb, mint a repcéé. A bő 700 ezer hektárból szakértők szerint legalább 70 ezer hektáron csak légi úton lehet elvégezni az állományszárítást.

Csakhogy a földi gépre engedélyezett hatóanyagokat is egy kezünkön meg tudjuk számolni. Glifozát hatóanyagú szerek még bevethetők állományszárításra (pl. Fozát 480, Gallup, Glialka Plusz és Glialka Top, Glifosztár, Kapazin stb.), ugyanakkor a gyors hatásidejű dikvát-dibromidos szerek közül csak három kapott szükséghelyzeti engedélyt, ezek a Reglone Air, Solaris és Dessicash 20 SL. A hatóanyagot egészen jól helyettesíti egy új technológiában a piraflufen-etil (Hikari).

A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága szerint a szükséghelyzeti engedélyben foglaltak szerint a három dikvátos készítmény alkalmazható az AKG területeken is. A Magyar Növényorvosi Kamara június végi álláspontja szerint viszont „a korábbi évekhez hasonlóan AKG-ban a szükséghelyzeti engedély ellenére sem használható fel dikvát hatóanyagú készítmény.” Egybehangzó a vélemény az AÖP keretében való felhasználásról: azokban a táblákban, amelyekre forgatás nélküli művelést vállaltak, nem szabad ezt a hatóanyagot alkalmazni, forgatás mellett azonban igen.

Újra légi engedélyes lehet a dikvát

Bár a fenti készítményeket utoljára 2020-ban lehetett helikopterrel kipermetezni, tudunk olyan gazdaságokról, ahol a kényszerhelyzet miatt idén is egy légi szolgáltatót kértek meg a feladatra. A helyzetre való tekintettel a hatóságok gyorsítva vizsgálják a nevezett állományszárítók UAV-os kijuttathatóságát. Az agrárszektor.hu által belengetett hír ellenére a szakmabeliek véleménye, hogy egy totális gyomirtót szinte nulla eséllyel engedélyeznek erre a vadonatúj technológiára, viszont nagy a valószínűsége, hogy visszatérünk a három évvel ezelőtti gyakorlathoz, és a hagyományos légi szolgáltatók ismét (legálisan) üzembe helyezhetik magukat.