fbpx

Bőven lesz növényi olaj, enyhülhet a piaci feszültség

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 20.

A magas árak már második éve ösztönöznék a növényi olajok gyártását, csakhogy az alapanyagok sem voltak olcsók eddig. Idén a repce kivételével mindegyik alapanyagból bőséges a kínálat, sőt, a jövő évi vetési kedv is jónak mutatkozik.

 

növényi olajok
A világ növényolaj-készlete gyarapodik idén (forrás: wikimedia.org)

 

Lesz étolaj, lesz ipari alapanyag

A növényi olajok globális termelése a 2021/22-es gazdasági évben tovább növekszik, és új rekordmagasságokat ér el. A repceolaj-kibocsátás várható csökkenését bőven ellensúlyozhatja a pálma-, napraforgó- és szójaolaj gyártásának emelkedése – összegez az UFOP. Az USDA legutóbbi előrejelzése szerint 2021/22-ben a globális növényolaj-termelés 214,8 millió tonna lesz. Ez 8,21 millió tonnás növekedést jelent 2020/21-hez képest, és könnyedén fedezi a 211,8 millió tonnás keresletet. (Februárban már megírtuk, hogy a magas olajárak ebbe az irányba viszik el a termelést: Idén a növényi olajok gyártására koncentrál a világ.)

 

A repcecsökkenést ellensúlyozta a napraforgó

76,5 millió tonnás mennyiségével továbbra is a világ legfontosabb növényi olaja marad a pálmaolaj (+ 3,6 millió tonna az előző szezonhoz képest). A pálmaolaj a teljes növényolaj-termelés bő harmadát teszi ki. Legnagyobb előállítója Indonézia 44,5 millió tonnával, ezt követi Malajzia 19,7 millió tonnával és Thaiföld 3,1 millió tonnával.

 

növényolaj-termelés világ

 

Szójababból várhatóan 4 százalékkal készülhet több olaj. A 61,7 millió tonnára várt mennyiség szintén új rekordot jelentene. Ennek Kína a legfontosabb termelője 17,6 millió tonnával, míg az USA a második helyen áll 11,6 millió tonnával. A napraforgóolaj termelése várhatóan 14 százalékkal, 21,8 millió tonnára emelkedik, elsősorban az idei kitűnő európai (főként kelet-európai) termés miatt. Az emelkedés ellensúlyozza a repceolaj gyártásának 6 százalékos visszaesését. A harmadik legfontosabb olajmagból idén kevés termett, 27,4 millió tonna olaj várható tőle.

 

Még több napraforgó 2022-ben

A piaci szereplők arra számítanak, hogy a magas terményárak hatására jövőre még tovább bővül a napraforgó termőterülete. Hozzátesszük: a drága műtrágya ugyanebbe az irányba hat. Ez a növény híresen szívós, „talajzsaroló” kultúra, azaz jól hasznosítja a föld meglévő tápanyag-készletét. Az idei nyár azt is bebizonyította, hogy a kevés csapadékkal is igen jól gazdálkodik a mélyre hatoló gyökérzetű napraforgó.