fbpx

Az uniós barack drágulni tudott, a magyar nem

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 26.

Tény, hogy Spanyolországban a termés harmadát elvitte a fagy, de uniós szinten több most a barack, mint tavaly. A kínálat bővülésére a magyar árak csökkenéssel reagáltak, az európai árszint viszont még magasabb lett.

barack

A több még többe kerül?

Idén az EU őszibarack- és nektarintermése a becslések szerint nagyobb, mint az előző évben, 3,1 millió tonnát tehet ki. Görögországban, Olaszországban és Franciaországban sokkal több a szednivaló, mint 2021-ben volt, az EU legnagyobb termelője, Spanyolország viszont 30 százalékkal kevesebb barackot szüretel idén. Mivel hagyományosan a spanyolok látnak el barackkal egy sor tagállamot, némi piaci pánik alakult ki az ellátóláncban, ami hozzájárult a magas szezonnyitó árakhoz.

Spanyolországban a hideg, fagyos, zivataros tavasz okozott 30 százalékos terméskiesést (itt írtunk róla). A második legnagyobb termelő, Olaszország sokkal szebb eredményt hoz idén, de a termésmennyiség még mindig a 2015-2019-es évek átlaga alatt van. Görögország a harmadik legnagyobb őszibarack-termelő az EU-ban, idén sokkal többet szüretel, mint tavaly. Franciaország kisebb tényező, de 40 százalékkal növekszik a kibocsátása. Mindent egybevetve 8,5 százalékkal több idén az EU-ban a barack, a nyitóárak mégis 15–25 százalékkal magasabb szintről indultak.

diagram

Átrendeződő piac

Az elemzők szerint ennek ellenére jól fogy majd a barack Európában, aminek egyik oka a turizmus fellendülése. A feldolgozóipar is több alapanyaghoz jut a betakarítást követően, amit ki is használ. Így a nagyobb termés ellenére exportra kevesebb barack juthat idén: a tavalyi 137 ezer tonnával szemben 125 ezer tonna. A gyengébb export másik oka a spanyolok szűk árualapja. Az import egy picivel lehet több a tavalyinál, 47 ezer tonna.

Az uniós export fő piaca Anglia, de Fehéroroszország, Ukrajna és Svájc is nagy vásárlók. Miközben az angolok és svájciak igényei évről évre stabilak, addig a másik két vevő csökkenti uniós beszerzéseit. A fehéroroszok 5 év alatt csaknem a negyedére fogták vissza uniós importjukat. Eközben Európa növeli a barack behozatalát. 2020-ban a törökök átvették a vezető beszállító szerepét Chilétől, ami azért érdekes, mert eközben egy másik exportőrnek, a szintén távoli Dél-Afrikának, sikerült tartania a pozícióját az európai piacon. Mellette – holtversenyben a harmadik helyért – már ott kopogtat az uniós kapun Szerbia.

A hazai barack olcsóbb lett

Hazánk őszibarack-termése az elmúlt öt évben 10 és 37 ezer tonna között alakult. Az utóbbi két évben a tavaszi fagyok miatt jelentős terméskiesések voltak, az idei fagy azonban nem okozott károkat. A gazdálkodókat elszomorítja, hogy az európai trenddel szemben a Budapesti Nagybani Piac reagált a bővülő kínálatra: a múlt héten átlagosan 8 százalékkal olcsóbban (692 Ft/kg) lehetett barackhoz jutni, mint tavaly ilyenkor. Vagyis a jobb termés nem kompenzálja őket az elmúlt két év gyenge bevételéért.

Egy héttel ezelőtt a nagybanin ugyanannyit kellett fizetni az import barackért, mint tavaly, 700 forintot. Legalább a fogyasztó sem érzi a spanyol terméskiesést. Importkitettségünk egyébként hatalmas ebből az áruból. 2021-ban több mint 10 ezer tonna barackot szállítottunk be, míg exportra csak 308 tonna jutott.