fbpx

Rossz hír a répatermelőknek: nem várható ugrás a cukorárban

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 21.

A brazil cukorgyártásban és exportban nagy visszaesés várható, de a globális cukortermelés egésze nem változik, és a világkereskedelem sem szenved csorbát. Alább a tények.

 

cukorrépa
A hazai termés gyenge volt idén, az európai viszont jó (fotó: Horizont Média)

 

Kevesebb termésből is marad a cukor-etanol arány

A brazil termelés a cukornádat ért aszály és fagyok következtében a becslések szerint 6,1 millió tonnával 36 millióra csökkenhet (-14%). Mivel a dél-amerikai ország meghatározó termelő és exportőr a világpiacon. Mivel most lényegesen kevesebb cukor hagyhatja el az országot, ezért ennek hatása lesz a piaci árakra. Az elemzők úgy vélik, hogy az üzemanyagok és a cukor ára egyaránt vonzó a gyártóknak, így hasonlóan az előző szezonhoz, most is a cukornádtermés 46 százalékát dolgozhatják fel nyerscukorrá ás 54 százalékából készülhet etanol.

 

globális cukortermelés diagramm

 

Az indiai cukortermelés a második legnagyobb a világon, és idén 34,7 millió tonnára emelkedik. Az exportált cukormennyiség rekord nagyságú, 7 millió tonnás lehet. Nagy növekedést várnak az amerikai elemzők a thai exportőröktől is.

 

EU: jó répatermés, szelíd fogyasztás

Európa szintén nagy cukortermelőnek számít, de a cukorfogyasztása is tetemes. Az EU cukortermelése 1,2 millió tonnával 16,6 millióra nőhet, mivel idén Franciaországban, Németországban és Lengyelországban is sokkal jobban sikerült a cukorrépa, mint 2020-ban. Mint az emlékezetes: tavaly a vírusvektorok által terjesztett répasárgaság óriási veszteségeket okozott, ezért idén a tagállamok engedélyt adtak a neonikotinoidos csávázószerek használatára. Az EU-ban csökkenő pályán van a cukorfogyasztás, amire a magas árak is rátettek egy lapáttal. Az előrejelzések szerint a közösség cukorimportja 2021/22-ben visszatérhet a Covid előtti 2 millió tonnás szintre.

 

Vert helyzetben a kukoricával szemben

Mindent egybevetve a 2021/22-es gazdasági év globális cukorkibocsátása nem változik (181 millió tonna), és a világkereskedelem sem szenved csorbát a brazil termelés visszaesése miatt. A világkereskedelembe jutó cukormennyiség ugyanis az indiai és a thai export növekedése miatt nem lesz kevesebb, mint az előző szezonban. A globális fogyasztás azonban várhatóan emelkedni fog a kínai, indiai és orosz piacok növekedésének köszönhetően, a zárókészletek ennek megfelelően zsugorodni fognak. Ez azt jelenti, hogy az árak tarthatják a kialakult szintet, de nagy árugrásra nincs kilátás. A cukorrépatermelést az segítené a leginkább, ha csökkennének a globális gabonaárak. Répával foglalkozni pillanatnyilag kevésbé éri meg, mint kukoricával vagy napraforgóval.