fbpx

A batáta most is jó biznisz, az egyiptomi elverte a spanyolt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 09.

Az egyiptomi termelők tavaly 100%-os haszonra tettek szert a batátával, a magyar termelők 4 milliós hektáronkénti nyereségről számoltak be. A siker az idei szezonban nagyobb termelést eredményezett. Az egyiptomi árak egy gyors mélyrepülés után ismét felívelőben vannak, és a batátások töretlenül bíznak a növény piaci sikerében.

Betonbiztos árak

A magyar bevásárlóközpontokban még ezer forintba kerül egy kiló édesburgonya, de már érkezik az új termés. A kínálatban most jelentek meg az első hazai batátatételek, minőségtől függően 300-500 forint közötti áron kínálják a termelők, ami boltokban az elmúlt évekhez hasonló, magas árszintet eredményez. A nagy exportőrök (Egyiptom, Hollandia, de újabban Törökország is) egy euró körül exportárakon hirdeti a termékeit. A batáta – akárcsak a krumpli, répa és hagyma – dacol a válsággal és az általános árcsökkenéssel. Hazai termelők kalkulációi szerint egy hektárról 4 millió forint hasznot tud termelni a növény. (Lásd részletesebben itt: A spanyol batátatermelés csökken, a magyar nő.)

batáta
Hazai batáta (forrás: Szoták Barnabás/jofogas.hu)

Hosszúra nyúlik a szezon

2021. év forgalmi adatai alapján a globális exportpiac 27 százalékát az USA birtokolta, Hollandia (nyilván re-exportból) volt a második 23 százalékkal, és Egyiptom szűk 8 százalékkal a harmadik. Spanyolországot (7%-os részesedés) már ekkor megelőzte, és azóta egyre magabiztosabb. „Azt gondolom, hogy a mi termelési költségeinkkel kevesen tudnak versenyezni a világban. Mára nemcsak olcsóbbak, de jobbak is vagyunk a spanyoloknál, akik kevésbé képesek homogén árut biztosítani. Mindent összevetve Egyiptomnak kevés versenytársa maradt a batáta exportpiacán” – vélekedik egy alexandriai nagygazdaság, az AfriGoodGrow vezetője, Zayed Lahseen.

Egyiptomban két batátatermő régió van, az egyik Kafr El Sheikhben, ahol általában augusztus végén kezdődik a betakarítás, a másik Damietában, ahol később indul a gumók felszedése. Csakhogy idén már július közepén voltak szedésérett táblák Egyiptomban. Plusz ebben a szezonban sok új belépővel is gyarapodott a termelői kör, mivel tavaly a batátatermelés 100 százalékos haszonnal járt, így sokak érdeklődését felkeltette. A legnépszerűbb fajták a narancshúsú Bellevue és Beauregard.

Zayed szerint a korai szezonkezdés, valamint a megnövekedett mennyiség elnyújtják az exportidényt, ami csak a hőkezelő és hűtőtárolókkal rendelkező nagygazdaságoknak kedvez, a kisebbek ugyanis december-januárban mindenképpen befejezik az árusítást. Az AfriGoodGrow-nál normál esetben májusig tart ki a Beauregard fajta, de most jóval korábban léphettek piacra az új terméssel, és vélhetően tovább is fognak tartani az idei készletek.

Túl lehet a mélyponton az ár

A holland és brit kereskedők élénk vásárlással kezdték az idényt, így az indulóárak magasabbak voltak a tavalyinál. Most viszont már 30 százalékkal a tavalyi szint alatt járnak – közli az egyiptomi szakember, aki úgy véli, újabb piacokat kell keresnie az alexandriai portékának. A batáta értéke olyan gyorsan csökkent, hogy a helyi termelők többsége felfüggesztette a betakarítást. „Ez összehangolt döntés volt, és egy jó kezdeményezés a készletek ellenőrzésére addig, amíg a kereslet meg nem élénkül” – kommentálta a fejleményt Zayed.

A fogyasztás jellemzően az iskolaszezonnal együtt kezd el emelkedni, most is erre számítanak az egyiptomiak. Másrészt ahogy halad előre a betakarítás, úgy érkeznek az egyre nagyobb méretű és egyre drágább gumók a kínálatba. Ezeket sokkal többre értékeli a piac, mint a szezoneleji miniméreteket, amikből most eleve több is volt a hőhullámok miatt.

Vezető szerepben az uniós piacon

„Az idei időjárás sok kihívást tartogatott, de a szezon előrehaladtával csökken a hőmérséklet. A már betakarított batáták héját most parásítjuk, ami 30 fokos hőmérsékleten és 90%-os páratartalom mellett történik egy héten át. Ezt követően hűtött, kellően párás tárolóban helyezzük el a gumókat” – mondja Zayed. Az egyiptomi kereskedő nincs kétségbeesve a piaci zavaroktól, szerinte egy növekvő, még be nem állt iparágban az ilyesmi normális jelenség.

Úgy véli, az édesburgonyát sokan szuperélelmiszernek tartják, ezért egyre nagyobb mennyiségben igénylik az emberek. Kedvező az is, hogy Egyiptomnak kevés versenytársa akad az európai piacon. Spanyolország lenne a legnagyobb ellenfél, csakhogy a növekvő termelési költségek, a csökkenő profit és a szélsőséges időjárás itt sok termelő kedvét elvette a batátától. Szóba jöhet még a vietnámi édesburgonya, de az leginkább fehér és piros húsú, ami egy másik szegmens, és nem is annyira kedvelt az európai piacon. Az amerikai exportőröknek van még sárga húsú batátájuk, de az ő exportcsúcsok eltér az egyiptomitól.

Ez a cikk is érdekelheti: Édesburgonya: rossz talajokon is aranyat ér a szuperétel.