fbpx

LD-Agro GPS-es sorvezetők a mezőgazdasági repülésben

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 18.

A Landasin-Agrogazda Kft. folyamatosan igyekszik kielégíteni a hazai gazdák igényeit, fejlesztéseinket mindig a felhasználók visszajelzései alapján hajtjuk végre. A tavalyi év során egymástól függetlenül többen is megkerestek bennünket a MERÉSZ (Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége) tagjai közül a GPS-es sorvezetőink mezőgazdasági repülésben történő felhasználásával kapcsolatban.

 

 

Az első próbarepülések az LD-Agro mezőgazdasági sorvezetőkkel már 2013 őszén lezajlottak, így a szükséges fejlesztések iránya is körvonalazódott.

Az egyik problémát a földi gépekétől eltérő sebesség miatt a megfelelő GPS-vevő kiválasztása jelentette. A mezőgazdasági repülésben ugyanis a földi gépekéhez képest többszörös sebességgel történik a munkavégzés. Ehhez megfelelő jelsűrűség szükséges, amihez 5-10 Hz-es Leica Smart GPS-vevőt alkalmazunk. Mivel a helikopterek és repülőgépek mozgása jóval dinamikusabb és gyorsabb, mint a földi gépek esetén, ezért a Leica Smart GPS-vevőben az orosz GLONASS műholdak vétele is aktiválva van.

Légi járművek esetében a fordulás nemcsak síkban történik, hanem a gép előre is dől, így maga a gép teste akadályozza a műholdjelek vételét, azonban az orosz GLONASS műholdak segítségével a jelvétel még a fordulókban is folyamatos. A GPS+GLONASS műholdak vételére alkalmas GPS-vevővel ellátott sorvezető egyedülálló ebben az árkategóriában!

További problémát jelentett a sorvezető GPS-ek légi alkalmazásánál az automatizálás kérdése. Míg földi sorvezetők esetében a relatív alacsony sebesség miatt a gépkezelő a sorok végén manuálisan tudja kapcsolni ki/be a megművelt terület lefedettségét (hektárszámláló funkció), addig ez a mezőgazdasági repülésben nem megoldható. A pilótának folyamatosan a repüléssel, illetve a vegyszer-/műtrágya-kijuttatásával kell foglalkoznia, így nincs lehetőség a sorvezető GPS kijelzőjén a fordulónkénti kapcsolgatására. Erre a megoldást egy mikrokontroller jelenti, amely ezt a feladatot automatikusan végzi.

A mikrokontroller tehát tehermentesíti a pilótát a kijuttatás megkezdésénél, illetve végénél szükséges manuális művelettől. A kollektív karon elhelyezett kapcsolókkal indítható a kijuttatás, amit a sorvezető a mikrokontrolleren keresztül érzékel, és bekapcsolja a lefedést és a hektárszámlálást. A mikrokontroller a kijuttatást végző szivattyúról vagy pedig nyomásszenzorról kapja az elektromos jelet, amit így a sorvezető GPS már értelmezni tud.

A tevékenység megkezdésekor néhány paraméter megadása után tehát ugyanúgy folyhat a munka a mezőgazdasági repülés során, mint korábban, viszont pontosan dokumentálható az elvégzett munka minősége, a repülés útvonala. Ezenfelül természetesen a mezőgazdasági GPS elsődleges funkciója, a sorvezetés is javíthatja a kijuttatás minőségét (kevesebb kihagyás és átfedés).

Az LD-Agro sorvezetők kijelzőjén folyamatosan nyomon követhető a már kezelt terület nagysága hektárban, a pillanatnyi sebesség és a GPS-műholdak száma is. A munka végeztével a pilóta áttekintést kaphat a táblákról, amit bérmunka esetén az LD-Agro sorvezetőkhöz mellékelt PC-szoftver segítségével akár ki is nyomtathat, így megkönnyítve az elszámolást. A sorvezetőbe integrált területmérő és hektárszámláló funkciók segítségével így elkerülhetőek az elszámolási viták.

A fejlesztésben és a repüléses tesztekben Dányádi Miklós pilóta (Albatrosz ’97 Kft.) működött közre, akinek a segítségét ezúton is köszönjük. Dányádi Miklós javaslatai alapján végeztünk néhány módosítást az LD-Agro sorvezető szoftverekben, illetve a mikrokontroller fejlesztéséhez is jelentős segítséget nyújtott.

 

 

A Landasin-Agrogazda Kft. a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége tagjai számára 10% kedvezménnyel biztosítja az LD-Agro sorvezetőket, amelyek kétféle kiépítésben rendelhetők. Az LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS 7-colos kijelzővel, Leica Smart GLONASS GPS-vevővel, a mikrokontroller adatainak fogadására felkészített szoftverrel már 515 250 Ft+ÁFA kedvezményes áron elérhető. Az LD-Agro LineGuide 300 sorvezető GPS 8-colos kijelzővel, gyorsabb processzorral, Leica Smart GLONASS GPS-vevővel és a szoftverrel már 587 250 Ft+ÁFA kedvezményes áron megvásárolható. Mindkét kiépítéshez szükséges a mikrokontroller is, amelynek ára nettó 35 000 Ft.

A mezőgazdasági repülésben alkalmazható sorvezetőkről érdeklődhet a Landasin-Agrogazda Kft. elérhetőségein vagy a 70/3423887-es telefonszámon.