fbpx

Európa legrosszabb termésátlagai elé néz a hazai agrárium

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 25.

Csökkentették az elemzők a várható termésátlagokat Európában, kivéve a napraforgót, amelyre 10 százalékkal még növelték is várható hozamot. Ennek oka a kirívóan jó román termés. Magyarországon viszont az elmúlt hetek esőzései sem javítottak a kilátásokon.

 

kukorica
A felszáradó kukorica nem minden országrészben hordoz szép csöveket (fotó: Horizont Média)

 

Hazánk extrém rossz helyzetben

Nemcsak a románok, a bolgárok és a franciák is jobb napraforgótermés elé néznek a korábban vártnál, Magyarország esetében viszont ismét lefelé korrigálták a valószínű eredményt. Romániában és Bulgáriában a kukorica átlagtermését is jelentősen felfelé módosították, de ezt a javulást uniós szinten romlás kíséri, kiemelten Magyarországon rossz a helyzet az uniós elemzők szerint. Rajtunk kívül Horvátországban, Szlovéniában és Észak-Itáliában szenvedték meg a növények a száraz, meleg időjárást. A lengyel termésátlagok a korábban várthoz képest nem változtak. A nyugat-európai régiók többnyire átlagos hozamokra számíthatnak.

 

Európa egyes részein az utóbbi hetekben heves esőzések, viharok is károsították a mezőgazdasági területeket. Regionális szinten kivételesen magas csapadékmennyiségben részesült Franciaország, Németország, a Benelux-államok, Románia és Ukrajna. Ez a hozamokra valószínűleg kevésbé lesz hatással, mint a kukorica minőségére – vélik az elemzők. Oroszországban az egymást követő hőhullámok negatívan befolyásolták a termésképzést, ami meg fog látszani a kukorica hozamaiban.

 

időjárási anomáliák
Uniós és magyar átlagok

 

Az alábbi táblázatban a vastaggal szedett oszlopból a kukorica (grain maize) és a napraforgó (sunflower) uniós átlagtermését érdemes elsőként kiemelni. Mellette, jobbra az ötéves átlagtól való eltérés is szerepel. Eszerint az előbbi kultúrában 7,88 tonna várható hektáronként, ami 1,7 százalékkal lenne jobb az ötéves átlagnál, napraforgóból pedig 2,42 tonna, ami 6,8 százalékos javulás az elmúlt öt évhez mérten. Szójából (soybean) a bő 3 tonnás uniós átlag 2,7 százalékos pluszt jelent. A burgonya (potato) 34,7 tonnás hozama pedig 5,1 százalékkal múlja felül az elmúlt öt év átlagát.

 

átlaghozamok MARS
Várható uniós termésátlagok az egyes növényekből (forrás: MARS)

 

Magyarországra ezekkel az átlagokkal számolnak az elemzők:

 

Napraforgó: 2,76 t/ha, -5,6% vs. ötéves átlag

Szója: 2,71 t/ha, -3,5%

Szemeskukorica: 7,48 t/ha, -7,9%

Silókukorica: 27,5 t/ha, -9,7%

Cukorrépa: 58,4 t/ha, -6,3%

 

Lásd még cikkünket: Lehúzták a magyar kukoricatermést az EU-s elemzők.