fbpx

A spanyol batátatermelés csökken, a magyar nő

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 25.

A spanyol batátatermelés eltörpül az uniós igények mellett, de észrevesszük, ha egyik évről a másikra 40%-kal csökken az aszály miatt. Magyarországon viszont egyre népszerűbb élelmiszer az édesburgonya, és a termelése is növekvő tendenciát mutat.

batátaültetés
Batáta palántázása május második felében Pest vármegyében (fotó: Horizont Média)

Most sem lesz jó a spanyol termés

Európa 2021-ben 590 ezer tonna édesburgonyát vásárolt a nemzetközi piacról, leginkább az USA-ból. Mostanra teljesen kiürültek a dél-európai termelők raktárai, és a következő termelési ciklus sem indul biztatóan.

Spanyolországban a tavalyi termésből már szinte semmi nincs raktáron. Az átlagosan 15 százalékkal magasabbak árak nem boldogították eddig a termelőket, hiszen a költségeik 30-35 százalékkal növekedtek tavaly. Ráadásul most is aszály dúl az országban. A vízellátás bizonytalansága és a romló jövedelmezőség már tavaly is visszavetette a batátaültetési kedvet, és az elmúlt 5 év átlagához mérten 40 százalékkal zsugorodott a növény termőterülete. Ennek megfelelően a korábbi 60 ezer tonnás termelés is 36 ezer tonna körülire esett vissza. Az idei szezon is nagyon alacsony töltöttségű víztározókkal indul, így várhatóan legfeljebb a tavalyi mennyiségben kerülnek ki a palánták.

Míg Spanyolország 2021-ben 51 millió dollár értékben exportált batátát, addig a kis Portugália 18 millió dollár értékben. Rajtuk kívül nincs más európai ország, amelyik pozitív kereskedelmi egyenleggel rendelkezne ebből a termékből. A portugálok is elégedetlenek voltak a tavalyi árakkal, és sokáig tartogatták a batátát a raktárakban, kizárva, hogy megadják érte az 1 eurós árat a kereskedők. Az édesburgonyát Magyarországon egyre több fogyasztó ismeri és keresi. A kereskedelmi láncokban most 900-1000 forintért kínálják. Hazai termelők kalkulációi szerint egy hektárról 4-4,5 millió forint hasznot tud termelni a növény, így a termőterülete belátható időn belül 3 ezer hektárra emelkedhet. (Édesburgonya: rossz talajokon is aranyat ér a szuperétel.)

Beszállítók

Európán kívülről leginkább Észak-Karolinából és Kaliforniából (USA) érkezik batáta az EU területére, de mivel ezt a két szövetségi államot egyre gyakrabban sújtják viharok és árvizek, lendületesen növekszik az egyiptomi import. Az észak-afrikai országot az is előnyhöz juttatja, hogy itt alacsonyabbak a termelési költségek, mint amerikai vagy európai riválisainál. Egyiptom 2021-ben 80 millió dollár értékben exportált édesburgonyát. Ezzel együtt tény, hogy igen messze van a világ legnagyobb batátaexportőre mögött: az USA ugyanebben az évben 213 millió dollár értékben tudott értékesíteni a külpiacokon.

Hollandia a batátaszállítmányok elsőszámú kapuja az EU belseje felé. A 2021-ben importált 590 ezer tonnából 185 ezer tonna ide érkezett meg, és ezzel a világ legnagyobb importőre címet is elnyerte. Igaz, a behozott mennyiség 80 százalékát tovább is szállítják, így a világ második legnagyobb exportőrének is számít az ország.