fbpx

A hét kövér és a hét sovány tehén esete a mezőgazdaságban

Írta: Sándor Ildikó - 2023 május 10.

A környezeti kihívások, bővülő zöld követelményrendszer és az új Közös Agrárpolitika módosuló szabályaihoz való alkalmazkodás jelentik a 2023-as év legfontosabb feladatait az agrár vállalkozások számára – hangzott el az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóságának sajtóreggelijén, május 3-án.

Ilyen nehézségek és kamatok között beruházásokat finanszírozni is szinte lehetetlen

A koronavírus-járvány éveit követően, az elszálló nyersanyagárak és a kiugró inflációs terhelés tovább fokozta az agráriumra nehezedő nyomást. Ráadásul a klímaváltozás is egyre sürgetőbb problémává válik. A tavalyi aszályt és következményeit még ki sem hevertük, az előrejelzések szerint a jövőben még szélsőségesebb időjárási körülményekhez, enyhe telekhez, jégesőkhöz, tavaszi fagyokhoz és aszályos nyarakhoz szükséges alkalmazkodniuk az ágazat szereplőinek.

A 2023-as év további fontos változásokat is hozott az agrár vállalkozások számára az új Közös Agrárpolitika(KAP) életbe lépésével. Kiemelt célja, hogy az európai mezőgazdasági termelők jövője fenntartható legyen, a kisebb gazdaságok célzottabb támogatásban részesüljenek, az uniós országok pedig rugalmasabban igazíthassák az intézkedéseket a helyi adottságokhoz. A megváltozott makrogazdasági és kamatkörnyezetben rövidtávon jelentős segítséget jelenthetnek az energiaköltségek csökkentését támogató beruházások. Hosszútávon pedig a termelésbiztonságot növelő korszerű, energiahatékony technológiák bevezetése és alkalmazása támogatja legjobban a vállalkozások eredményességét, versenykésességet és piaci pozícióját.

OTP sajtóreggeli
Szabó István (ügyvezető igazgató – OTP Agrár, Wolf László (vezérigazgató-helyettes – OTP Bank), Dr. Feldman Zsolt (mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár – Agrárminisztérium) és dr. Herczegh András (ügyvezető igazgató – Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány)

„Az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának forrásai számos hatékonyságot növelő, energiamegtakarítást célzó hosszútávú fejlesztésre felhasználhatók, tehát ha valaki jól él a lehetőségeivel, hosszabb távon is biztosíthatja vállalkozása versenyképességét. Idén is arra számítunk, hogy növekedni fog az agrárhitelezés. Az OTP Banknál tevékenységi körtől függetlenül, átmeneti fizetési nehézségek és fejlesztések esetében is számos pénzügyi megoldást kínálunk partnereinknek, hogy stabil háttérrel nézhessenek szembe a piaci bizonytalanságokkal” – mondta Wolf László, OTP Bank vezérigazgató-helyettese, aki szerint kockázati szempontból elvileg könnyebb évnek nézünk elé, de a magas kamatok miatt a beruházási kedv jogosan fog csökkenni. Az OTP Bank a korábbi és a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban is számos beruházás megvalósulását segítette, több éve sikeresen működő önálló banki folyamattal és bankcsoporton belüli pályázat tanácsadó szolgáltatásával. A hitelintézet részben ennek köszönhetően növelte tovább 2022-ben is agrár hitelpiaci részesedését 25%-ra.

Bár a durván kétszeresére nőtt inputárak rányomták az idei szezonra a bélyeget, amin az ukrán gabonaimport miatt felborult piac tovább rontott, mégis optimisták lehetünk a jövőt illetően. Ugyanis a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásával több, mint 5300 milliárd forinttal kalkulálhat 2027-ig. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatóm rámutatott, hogy a kiszámíthatatlan politikai és gazdasági körülmények ellenére 2030-ra a mezőgazdaság termelékenységét a másfélszeresére, az agrártermelésünk hozzáadott értékét a kétszeresére kívánják növelni, az agrár- és élelmiszerexportunkat pedig 50%-os növekedéssel 15 milliárd euróra emelni. Az államtitkár a jövőre vonatkozó tervekből annyit már elárult, hogy a termelői együttműködéseket, a fiatal gazdálkodókat, valamint a gazdaságátadást a jövőben továbbra is támogatni kívánják. A kiírandó pályázatok kapcsán kiemelte, hogy nemcsak a nagy, komplex üzemek számíthatnak a támogatásokra, várhatóan kisebb üzemekre, gazdaságokra is írnak ki pályázati lehetőségeket.

A hét bő esztendő és szűk esztendő, vagy ahogy gyakrabban használják, a hét kövér és hét sovány tehén esetének mintájára mára különösen igaz, hogy olyan beruházásokat érdemes indítani, amelyek ténylegesen növelik a termelésbiztonságot, a termelékenységet, egy-egy gazdaság hatékonyságát. Az árak és infláció okán 31%-kal kevesebb műtrágyát és 7%-kal kevesebb vetőmagot vásároltak a termelők, de nem ez lesz a kiút. A mezőgazdaságban sem maradhat el a digitalizáció hatása, így számos újítás jelent meg az öntözés, a növénytermesztés, a precíziós gazdálkodás és az állattartás terén is a közelmúltban– ezt már Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója emelte ki a sajtótájékoztatón.

Az ágazatban rejlő kockázatok kezelésében az OTP Bankot is támogatja az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány. „Az új KAP rendszere a korábbiakhoz képest több ügyfélkötelezettséget és így magasabb banki kockázatot is jelent. Ezeket a kockázatokat speciális garanciatermékekkel vállalja át az Alapítvány, ösztönözve az agrárhitelezést. hangsúlyozta dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója. Az AVHGA az agrárium aktuális igényeire szabva alakította kezességvállalási feltételeit, legyen az a működés finanszírozása, forgóeszközhitel iránti igényt generáló vis maior helyzet, vagy jövőbe mutató fejlesztési projekt. A Vidékfejlesztési Programban megvalósult projektek több mint feléhez vették igénybe az alapítványi kezességet, és az új ciklusban várhatóan még hangsúlyosabb szerep jut az agrárgaranciának.

Összességében a sajtótájékoztató után megállapítható, hogy a beruházások növekedése lassulni fog várhatóan, a magas kamatok még a meglévő – és júniusra várhatóan újonnan megjelenő – konstrukciók mellett sem fogják ezt a trendet visszafordítani.

Már egy évvel ezelőtt is a bankok óvatosságáról írtunk. Olvassa el azt is!