A klímaváltozás hatásait csökkenti a fásítási program

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 09.

A Településfásítási Program harmadik ütemének őszi ültetési időszakában 345 településen, 8000 db sorfát ültetnek el. Szeptember első hetében megkezdődött a csemeték kiszállítása az önkormányzatokhoz.

A harmadik éve tartó program teljes időszakában összesen 46 ezer sorfát ültethetnek el a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb települések Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának keretében.

Településfásítás
A program harmadik éve tart, őszi és tavaszi szezonnal (fotó: Vermes Tibor)

A program harmadik ütemében összesen 10 ezer sorfát ültetnek

Szeptember elejétől naponta folyamatosan öt-hat önkormányzathoz érkeznek meg az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi időszakában elültethető sorfák. A program harmadik ütemében összesen 10 ezer sorfa állt rendelkezésére, amelyből 2000 darabot a tavaszi ültetési időszakban már elültettek.

A fennmaradó 8000 darabot mostantól kezdve november végéig juttatják el előre egyeztetett időpontban az egyes településekre, akik ezt követően gondoskodnak a fák elültetéséről. Az őszi időszakra igénylők között a legkisebb település a Baranya vármegyében található Bürüs, 41 lakóval. Míg a 2023-as ütem legnagyobb lélekszámú települése, a több mint kilencezer lakosú Edelény is az őszi ültetési időszakban ültet.

A települések a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból, minimum 10, maximum 30 sorfát választhattak a készlet erejéig, egy településre átlagosan 23 fa jutott. A sorfák kiszállításáról a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, aki a szakszerű ültetéshez az állami erdőgazdaságokkal együttműködve egy helyi erdész szakember jelenlétét is biztosítja.

Településfásítás
Cél az is, hogy a program népszerűsítse az erdőtelepítést is (fotó: Vermes Tibor)

A klímasemlegességi célkitűzéseket is segíti

A Településfásítási Programot az Agrárminisztérium hívta életre a 2019-ben meghirdetett Országfásítási Program fontos részeként. A rendszerváltozás óta látott legnagyobb belterületi fásítási program jó lehetőséget nyújt a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb települések zöldítésére. A program másik fontos célkitűzése, hogy népszerűsítse az erdőtelepítési lehetőségeket, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megvalósítsa klímasemlegességi célkitűzéseit.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület