fbpx

Nem sikerült überelni a tavalyi rekordot

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 14.

Hiába növelték tovább a kukorica területét Brazíliában, az átlaghozamok csökkentek, így most nem tudtak újabb rekorddal dicsekedni.

 

kukorica, kéz
Hamarosan vágják a safrinhát is (fotó: Horizont Média)

 

Gyenge átlaghozamok

Az USDA becslése szerint a brazíliai a 2020/21-es gazdasági évben (február végéig) összesen 98,5 millió tonna kukoricát takaríthatott be, 3%-kal kevesebbet az előző évi rekordtermésnél (102 millió tonna). A learatott terület mintegy 20 millió hektár volt, 8 százalékkal több, mint az előző év rekordnagyságú területe, azaz az átlaghozamok nagyon rosszul alakultak. A becsült hozam hektáronként szűk 5 tonna lett, 10 százalékkal gyengébb a tavalyinál, de az ötéves átlagtól is 5 százalékkal maradt el.

 

Másodvetésűből is kevesebb lehet

Mostanra a fővetésű kukorica betakarítása befejeződött. Az átlaghozam 6,15 t/ha lett, a teljes mennyiség pedig 24,7 millió tonnára tehető, ez az össztermés egynegyede szokott lenni. A másodvetésű safrinhát megkésve vetették idén, de már mindenütt javában fejlődik. A termés több mint 40 százalékát adó Mato Grosso államban kitűnő a növények állapota, viszont Brazília déli államiban több helyen az elmúlt 20 év legszárazabb időjárását kénytelenek elviselni. Erősen kérdéses tehát a brazil termés háromnegyedét adó safrinha idei sorsa. A betakarítás az adott terület egyenlítőtől való távolságának függvényében júniustól szeptember végéig tart, azaz hamarosan kezdődik, és nagyjából a mi aratásunk előtt kiderül a várható végeredmény. Ezek a hírek egyelőre a kukorica magas árszintjének kedveznek.

 

Lásd még a témában: Mégsem lesz annyi brazil kukorica.