fbpx

Végzett vendéglátósból lett kiváló növényorvos

Írta: MezőHír-2023/04. lapszám cikke - 2023 április 08.

Szeretem a növényvédelmi problémákat teljes mélységben megérteni, megoldani.

A DR GREEN termékeket bemutató szakcikkek valószínűleg ismerősek az olvasóknak – dr. Varga Zsolt tollából születnek ezek a szakmai anyagok. Sok telefonbeszélgetés után az AGROmashEXPO szakkiállításon végre személyesen is találkoztunk vele, és akkor döntöttük el, hogy Exkluzív rovatunkban mindenképp helye lesz színes szakmai életútjának.

– Hogyan kerültél a mezőgazdaság, azon belül is a növényvédelem területére?

– Bár falusi gyermek voltam, és a nagyszülőknek, valamint szüleimnek is volt kötődése a mezőgazdasághoz a tsz-rendszeren keresztül, én alapvetően a szakközépiskolában indultam el ezen az úton. 14 évesen kerültem Keszthelyre, a Nagyváthy János Növényvédelmi Szakközépiskolába, amelyet növényvédelmi technikusi végzettséggel zártam. Ez az időszak körülbelül a rendszerváltással esett egybe, és akkoriban nem volt egyszerű a helyzet az agrárium területén. Így a középiskola után nem mentem egyből az egyetemre, hanem először a sorkatonaság szólt közbe, majd egy négyéves kitérő következett, amelynek során a megélhetés és a kalandvágy miatt vendéglátó területen kezdtem el dolgozni.

– Ez érdekes fordulat! Mi motivált ebben a döntésben?

– 19-20 éves voltam akkor, gyakorlatilag a fiatal, lázadó korszakban. Mivel a leszerelés idején, novemberben esélyem sem volt a mezőgazdasághoz kapcsolódó területen elhelyezkedni, a vendéglátás-felszolgálás munkakörben tudtam pénzt keresni. Ez nagyon vonzó volt, fiatal voltam, független, és elég jól is kerestem. Annyira megtetszett a vendéglátós tevékenység, hogy el is végeztem a munka mellett a megfelelő képzéseket, és a mai napig megvan a vendéglátó értékesítő és felszolgálói képesítésem. Az persze hozzátartozott a történethez, hogy se hétvége, se éjszaka nem volt szabad, és ez idővel a terveim újragondolását hozta magával. Ekkor értékeltem át az életemet, hogy a diplomaszerzés érdekében vissza kell térnem az eredeti irányba – így jött a Keszthelyi Georgikon Egyetem.

– Itt már a növényvédelem került újra a fókuszba?

– Teljes egészében! Innen már meghatározó volt az életemben a növényvédelmi tevékenység, azon belül is a növénykórtan. Fischl Géza professzor nevét meg kell említenem, ő volt a diplomámnál és később a PhD-kutatásnál is a témavezetőm. Amikor a diplomadolgozatomon gondolkodtam, akkor Géza bácsi – akivel a mai napig is tartjuk a jó kapcsolatot, és erre nagyon büszke is vagyok – írt ki egy olyan sajátos témát a fűmagtermesztés kórokozó gombáival kapcsolatban, amire, hogy finoman fogalmazzak, nem volt nagy tolongás az egyetemen. Ez a mai napig egy nagyrészt szűz terület növénykórtani szempontból – mint ahogy önmagában a fűmagtermesztés is –, így érdemes volt ezzel foglalkozni, abszolút kuriózumnak számított a terület. TDK-helyezést értem el a dolgozatommal, és amikor jött a diplomavédés időszaka, Géza bácsi felvetette, hogy ezen a területen érdemes lenni PhD-szinten is együtt dolgozni. Tetszett ez a téma, a sikerek – kitűnő eredménnyel végeztem az egyetemet, és beadtam a jelentkezésemet a Növénytudományok Doktori Iskolába. Felvételt nyertem, később több új kórokozó gomba leírása kötődött a kutatásaimhoz, jöttek az új eredmények – de már a Cheminovánál dolgoztam, amikor a PhD-dolgozatom nyilvános vitája zajlott.

Egy Széchenyi-pályázati program segítségével saját laboratóriummal is rendelkezem

– Hogyan találtad meg a helyed a gyakorlatban?

– Szerintem sikeresen… Akkor indult Magyarországon a Cheminova, így az inputkereskedelemben helyezkedtem el – 2007-et írtunk ekkor. A teljes átalakulást figyelembe véve 12 évet töltöttem ebben a cégben (Cheminova, FMC), voltam területi képviselő, fejlesztőmérnök, régióvezető – szinte az egész ranglétrát végigjártam. 2019-ben váltottam, akkor mentem át a Hechta Kft.-hez. Itt két évet töltöttem, és végül 2021 végén kezdtem el a DR GREEN termékeivel dolgozni.

Mindemellett jó, hogy a gyakorlati életben a szaktanácsadáshoz is úgy kötöm a növénykórtan iránti elhivatottságomat, hogy mélységében érdekelnek a részletek. Tehát számomra nem elég egy levélfoltosság vizuális diagnosztikája, hanem ha valakinek erre igénye van, akkor pontosan meg tudom nézni a teljes növényvédelmi probléma hátterét. Több mint 10 éve, egy Széchenyi pályázati program segítségével egy saját laboratóriummal rendelkezem, ahol a klasszikus mikológia módszereken túl tenyészetek előállításával, vizsgálatával is tudok foglalkozni. Ez egy saját vállalkozás, amelyik független a DR GREEN-től, és olyan munkafeladatokat ad nekem szaktanácsadás, kutatás-fejlesztés területén, amelyek szakmailag a jövőt tekintve is nagyon hasznosak és egyben inspirálnak.

A DR GREEN lengyelországi gyára

Fontos a gyári háttér, a technológia

– Mi az, ami a DR GREEN termékeiben megfogott, amiért elhagytad az ismert multinacionális céget?

– Ez Magyarországon egy teljesen új termékkör, amelynek a bevezetésével kell foglalkoznom. Fel kellett építeni a DR GREEN termékpalettáját, ami mindenképpen egy hosszabb időtávot felölelő feladat. 2021 decemberében kezdtük az együttműködést, a tavalyi volt az első teljes évünk. A megkeresés a Valcum Agro Kft. részéről váratlan volt, a cég egyébként közel tízéves múltra tekint vissza, a tápanyag-utánpótlási technológiákhoz nyújtott szaktanácsadáson keresztül főként a műtrágya-nagykereskedelem területén vívott ki magának elismertséget. A cégtulajdonos, Túri Dániel bemutatta a termékmintákat, és körülbelül három beszélgetés után jutottunk el oda, hogy belevágjunk a projektbe.

Ami engem ebben megfogott, az a termék formulációja. A lombtrágyás szektorban a folyékony anyagok előállítása sokkal egyszerűbb, ugyanakkor ezeknél már jelentős a veszély a fagyásérzékenységre, az ülepedésre. A DR GREEN termékek szilárd, mikrokristályos formulációjához szükség van egy nagyon jó gyártási háttérre, egy precíz technológiára. Számomra nagyon fontos volt, hogy a gyárat lássam, milyen háttérrel, technológiával állítják elő a terméket. Egy évvel ezelőtt voltunk kinn Lengyelországban, ahol a DR GREEN termékekeit készítik. A gyártó egyébként több országban is jelen van, nagyon komoly gyártási kapacitással. Lengyelországban a két legnagyobb piaci szereplő egyike ezen a területen, pedig csak 13 éve alapították a befektetők. Fontos tudni, hogy szilárd formuláció is sok van a piacon, de ez a MicroActiveTM és MacroActiveTM formuláció, amely egyébként szabadalmi védettséggel is rendelkezik, két fontos adalékot is tartalmaz. Az egyik az oldódási aktivátor, ami nagyon fontos a felhasználásnál, így a kristály a vízhőmérséklettől függetlenül maradéktalanul feloldódik. A másik anyag egy úgynevezett kémhatás-stabilizátor, ugyanis a legtöbb esetben tankkeverékben használják ezeket a készítményeket, és a megfelelő pH-érték beállításával tudjuk garantálni a megfelelő és hatékony felhasználást.

2022-ben közel 20 ezer hektárt értünk el a termékkel, ami nagyon jó eredmény. Jelenleg egy kicsit a Dunántúl nyugati része felé lejt a pálya, az Alföldön egyelőre még messze nem vagyunk ennyire erősek. De mivel a készítmény azon a területen is hasznos lehet, szépen ki fog majd épülni az ottani hálózatunk is. Van feladatunk, mert nagyon nagy potenciál van még ezen a piacon. Hová tűnnek a fiatal szakemberek?

– Azért a beszélgetés során kiderült, hogy a gazdáknak sem egyszerű adott esetben egy jó szakmai döntés meghozatala, rengeteg faktort kell figyelembe venniük. Hogyan látod ma a gazdatársadalom szakmai felkészültségét?

– Zajlik egy generációváltási folyamat, és ezt jónak tartom. A fiatalabbak nyitottak új technológiák kipróbálására, szívesebben, gyorsabban utánanéznek ezeknek. Ugyanakkor szakmai felkészültségben azért nagyon nagy szórások vannak… Nyilván egy agrármérnök, növényvédő szakmérnök, növényorvos teljesen képben van ezeken a területeken. A termelői társadalom nagy része nem ilyen szinten, de megtanulta a gyakorlatot, és ha valamit nem teljesen ért, akkor kérdez, utánanéz a dolgoknak. Inkább abban van a baj, ha nincs meg a megfelelő szakmai alázat valakiben, illetve, ha úgy érzi, rá akarnak tukmálni egy terméket – velük nem egyszerű az együttműködés.

Jó érzés egy-egy titoknak a végére járni, amikor egy pontos diagnózist fel tudok állítani

A szakmai felkészültség terén azért van még hiányérzetem, bár lehet, hogy túlzottan maximalista vagyok. Zala megyei kamarai elnökként is azt tudom mondani, hogy kevesebb a szakember, akár a kereskedelemben, akár a hatósági vonalon, akár a termelésben – folyamatosan keresnek a vállalkozások kollégákat, és nagyon nehezen találnak. Emellett nagyon sok végzett szakember valahogy eltűnik a rendszerből, a frissen kikerült növényorvosok egy részével már nem találkozunk a termelésben, így hiába növekszik – elvileg – a taglétszám. Összegezve: vannak hiányérzeteim ezen a területen.

– Visszatérve a beszélgetés elején említett saját laboratóriumra, mit szeretsz abban a munkában, amit ott végzel?

– Igazából számomra az az igazi kikapcsolódás, de sajnos elég kevés nyugodt idő jut erre a tevékenységre. Fő feladatom a DR GREEN-hez kapcsolódik, ehhez jön a közéleti tevékenység a kamaránál, és természetesen ott van a családom is. A laboratóriumban maradnak az esték és a hétvégék, amennyiben a családi élet nem szenvedi meg. Nagyon érdekel a növénykórtani szakterület, több publikációm jelent meg szakmai lapokban, és manapság is rengeteg témaötletem van. De egy ilyen anyag megírásához, összeállításához nyugalom kell és sok idő. Most, hogy elindult a szezon, már ott vannak az asztalon a kalászosminták, amiket majd meg kell nézni, hogy milyen problémához milyen megoldást érdemes ajánlani. Jó érzés egyébként egy-egy titoknak a végére járni, amikor egy pontos diagnózist fel tudok állítani, ez komoly sikerélmény. Nekem ez a szakterületet nem munka, hanem hobbi, nem is csoda, hogy a Keszthelyi Egyetemen a növényvédő szakmérnök oktatásba kapcsolódtam be, míg a Kaposvári Egyetemen tavaly lettem címzetes egyetemi docens. A kutatási vonalon nagyon aktív a kapcsolatom prof. dr. Keszthelyi Sándorral és az ottani kollégákkal. Nagyon fontosak számomra ezek a szoros szakmai együttműködések.

Fodor Mihály