fbpx

Hektáronként 50 ezer forintos bukta az őszi kalászos

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 14.

Aki most adja el, az beletörődött, hogy 45-48 ezer forintot kap a jellemzően kis súlyú árpáért, és 60 ezer forintot a gyakran takarmány minőségű búzáért. Jobban járt, aki a termés egy részét korábban már lekötötte. A tárolókapacitások rendkívül szűkösek, a táblákon újra és újra megázó búza pedig nem várhat a végtelenségig az aratásra.

Nehezen fogadják be a magtárakba (fotó: Horizont Média)

Nem tudják hová rakni

Nagyon lassan halad az aratás, aminek nemcsak a periodikusan visszatérő eső az oka, hanem a tárolókapacitások szűkössége is. „Azt mondták, bevihetem az árpát, de augusztus elsején el is kell vinnem onnan” – mondja az egyik termelő. Egy másiknak azt mondták, hogy ott hagyhatja, ha azonnal eladja 45 ezerért – ez a legjellemzőbb helyzet. Győr- Moson-Sopronban nagyon heterogén az egyes táblák minősége, 53-68 között szór az árpa hektolitersúlya, de helyenként 7-8 tonnás termést adó hektárok is akadnak. A búza aratása sok helyen még el sem kezdődött, amit alapvetően a sűrűn érkező esőkkel magyaráznak. A gazdák 60-65 ezer forintos felvásárlói ajánlatokról számolnak be.

Veszprém vármegyében 4-6 tonna árpa kerül le egy hektárról, alulról súrolva a 63-as hektolitersúlyt. „Itt tele vannak a raktárak, magam is láttam, hogy még csak most viszik el a tavalyi kukoricát. 45 ezret adnának az árpa tonnájáért, a búzára meg azt mondják, hogy nincs hely, semmilyen áron nem tudják befogadni. 12,5 százalék most a szemek víztartalma, de mindig jön rá annyi eső, hogy minden egyes nappal rosszabb legyen a minősége…”

A mennyiség nem minden

Heves vármegyében remek lett az árpa mennyisége, 77 mázsa hektáronként, de csak 58-as hektolitersúllyal. „48 ezret ígértek érte, ami az én költségszintemen 30 ezres bukást jelent minden egyes hektáron. A sörárpa 65 mázsát adott és ezt 65 ezerért megveszi a gyár. Ezen majdnem visszahozom azt, amit a takarmányárpán elbuktam.”

Bács-Kiskun déli részén, Bácsalmás térségében csalódtak az árpában, 8 tonna helyett 6 tonna lett az átlaghozam, az is gyenge minőségű. Az árszintet itt magasabbra mondják, 48-50 ezer az ajánlat. A búza a 7 tonna helyett 5,6-ot produkált takarmány minőségben. „Nem tudom az árát, a nagygazdaságra bízom az értékesítését, ahová beszállítom. Az az érzésem, hogy mindkét kalászos masszívan veszteséges lesz idén, hektáronként 50 ezer forintot bukok.”

Két-három részletben értékesíteni

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a mennyiséggel és a minőséggel is elégedett az elért gazdaságvezető. Az árpa átlagban 71 mázsa lett 64,5-es hektolitersúllyal. Saját magtárában még ott lapul a tavalyi búzatermés fele, a másik felét sikerült jókor, 120 ezer forintos árnál eladni tavaly. „Akkor azt hittem, a többivel a 200 ezret is elérjük, de nem ez történt…” Ma már bánja, hogy kivárt, de azt gondolja, leszek még jobb árak a mostaninál, a mag addig a tárolóban marad. Az idei termés felét lekötötte még februárban, egy malom kínált érte 90 ezret. „Akkor már láttuk, hogy sok lesz a búza, csökkennek az árak, és ez nem rossz ajánlat. Most drukkolhatok a malmi minőségért, de ez a martonvásári fajta még sosem hagyott cserben.”

Az értékesítés mindig több időpontban történik– valamelyik csak bejön. A le nem kötött gabonahányad eladását egy termelői csoportra bízza, amelyik a műtrágyabeszerzést is nagy tételben, koordináltam végzi a tagok számára. Azt mondja, az idei árpa harmadát már el is adták 47,5 ezerért, a többit néhány hónap múlva fogják piacra dobni, amikor a kombájn alóli értékesítés lecsengett. A búza mai árát 60 ezer forintnak hallotta, mennyiségre ebből is 70 mázsát remél. Ha a gazdaság a teljes árpamennyiséget a mai áron adná el, akkor nulla forint eredményt érnének el az egész évi munkával. A búzával is ez lenne a helyzet, de mivel a féltermést idejében lekötötték, így mindent egybevetve ezen a gabonán 100 ezret kereshetnek hektáronként.

Lásd még a témában: Most a gabonakereskedők tesznek keresztbe a termelőknek.