fbpx

Már csak néhány makacs károsító szomorítja a kertészt

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 18.

Zárul az év, zajlik a gyümölcsök szürete, lassan a kártevők is telelőre vonulnak. Néhányan azonban még nagyon is elemükben vannak az őszi napsütésben.

 

A dió légykárosítója most vonul telelni

A szedésre váró almaültetvényekben az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, pedig más években a lepkék repülése általában szeptember végéig is kitart. A szilvamoly rajzása a nyugati tájegységekben ugyan még tart, de csökkenő egyedszámban, másutt pedig alig-alig fordul elő lepke. A keleti gyümölcsmoly csökkenő egyedszámban, de folyamatosan megjelenik a feromoncsapdákban, de a napi fogás a korábbi 100-as nagyságrendnek csupán a töredéke. A folyamatos szüret miatt már csak a birs van veszélyben, mert annak még az érése a hónap vége felé várható. A dióültetvényekben a szüretkezdet ellenére még tart a nyugati dióburok-fúrólégy repülése, de a korábban tapasztalt több százas nagyságrend mára lecsökkent 15-40 darabra. Megemelkedett viszont a megfeketedett és foltos termések száma a fákon, erősödött a fertőzött dió hullása, melyekből a kifejlődött légylárvák folyamatosan távoznak a talajba, bábozódni – figyelmeztet Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

 


Légylárvák a dióban (Forrás: dr. Varga Mária szaktanácsadó)

Donganak a muslicák a szőlő körül

A szőlő szürete már folyamatosnak mondható. A tartós meleg kedvező a cukrosodási folyamatoknak, viszont könnyen eléghetnek a savak a termésben. A másodlagos hajtásvégeken továbbra is sok a lisztharmatos és peronoszpórás levéltünet, viszont a fürtök botrítiszes rothadása a csapadékmentes idő miatt megállt. A korábban felrepedt, megsérült bogyókon nagy tömegben repülnek az ecetmuslicák, de a csökkenő mennyiségű táplálék miatt egyre nagyobb létszámban jelennek meg a foltosszárnyú muslicák is, pedig ez a kártevő nem tipikusan károsítja a szőlőt. A jelenlegi fogás igen jelentős, előfordul 150-200 darab is hetente az almaecetes és más típusú csapdákban.

 


Vándorpoloska-lárva paradicsomon (Fotó: Szabóné Komlósi Éva)

Elemükben a poloskák

A száraz idő kiváló környezet a zöld vándorpoloskák kártétele és szaporodása számára. Szinte élvezik a késői meleg időt, minden növényen megtalálhatók a fürge mozgású imágók és lárváik. A foltos paprika, padlizsán, paradicsom jelzi hihetetlen aktivitásukat. Amennyiben hűvösebbre fordul az időjárás, megkezdődik a kifejlett egyedek vándorlása a védettebb, fagytól megkímélt épületek irányába, ezért a lakások nyílászáróit célszerű szúnyoghálóval védeni, vagy pedig zárva tartani.

A klímaváltozással megjelent új rovarkártevőkről itt írtunk részletesen.